Начало Новини Актуално Стара Загора e в челната тройка на 2 категории в конкурса Градове и региони на бъдещето 2010 - 2011

Стара Загора e в челната тройка на 2 категории в конкурса Градове и региони на бъдещето 2010 - 2011

Актуално

Стара Загора е на второ място в 2 категории  в конкурса „Градове и региони  на бъдещето”: в категорията „Първите 5 FDi града за привличане на преки чужди инвестиции в Източна Европа” и в категорията „Първите 5 FDi микро-градове* за привличане на преки чужди инвестиции в Европа”. Агенция за регионално икономическо развитие – Стара Загора представи градът в конкурса, организиран от FDi   Intelligence -  нова главна дирекция на Financial Times Ltd, специализирана в области, свързани с преките чужди инвестиции и насърчаването на инвестициите.

В първата категория челната позиция, пред Стара Загора, е за Бърно, Чехия. От трета до 5-та позиция са градовете, както следва: Острава, Чехия; Мишколц, Унгария; Дебрецен, Унграия.

Във втората категория челната позиция е  за Бордо, Франция. Следва Стара Загора. От трета до 5-та позиция  са градовете, както следва: Корк, Ирландия; Мишколц, Унгария; Лимерик, Ирландия.

Проучването на потенциала и характеристиките е  отнело повече от половин година. Обхванати  са 223 града и 142 региона на Европа. Информацията е разглеждана по следните 6 критерия: икономически потенциал; човешки  ресурси; ефективност на разходите; качество на живот; инфраструктура и добри условия за правене на бизнес. 7-ят критерий,  добавен от екипа на FDi,  е стратегия за привличане на преки чужди инвестиции, съобщиха от Агенция за регионално икономическо развитие – Стара Загора.

Оценката е  извършена от независими експерти, привлечени от изданието.

Церемонията по връчването на сертификатите ще бъде на 16 март в Кан.
Следващият конкурс  ще бъде след 2-години.

*Категорията микро-градове включва тези, с население под 250 000 жители.

Още новини