Начало Новини Актуално Стара Загора е с повишен риск за грипна епидемия

Стара Загора е с повишен риск за грипна епидемия

Актуално

В Стара Загора няма регистрирани нови случаи на заразени с новия грипен вирус, популярен като свински грип, потвърдиха от здравното министерство. Последната сводка за отсъстващите поради заболяване ученици от всички училища на Старозагорска област също потвърждава, че няма опасност от грипна епидемия.

За обявения в електронните медии повишен риск от грипна епидемия в областта здравните инспектори коментираха, че не е достатъчно условие да бъдат регистрирани 180-200 болни на 10 000. Критериите били сбор от различни фактори. За предгрипна ситуация се говори, когато болните са от 120 до 180 на 10 000 души. По сведение на РИОКОЗ за последните седмици на октомври от остри респираторни заболявания се отчитат между 118 и 139 на 10 000 души.
От справката, която публикувахме в предишния брой на "Старозагорски новини" за заболелите ученици от училищата на област Стара Загора, е видно, че болните отсъстващи ученици на 29 октомври са били 3312. Ден по-късно те са 3 552, т.е. с 240 повече, което в процентно отношение е 11.3%.
В Ямбол, където вече е обявена грипна епидемия, зам.-здравният министър Валерий Митрев заяви, че не бива да се създава психоза около така наречения "свински грип", тъй като страната ни се е справяла с далеч по-критични ситуации.
По негова информация, на болниците в страната вече са раздадени 127 000 дози от антивирусните препарати "Тамифлу" и "Реленца" и предстои да бъдат закупени още 200 хиляди дози, пише вестник Старозагорски новини.
За около 50 000 българи се предполага, че са носители на новия грипен вирус A/H1N1/. До 31 октомври са доказани лабораторно 277 случая. През уикенда починаха две жени - от Враца и от Мездра. Това съобщи по Дарик радио здравният министър д-р Божидар Нанев.
Профилактичните и противоепидемичните мерки са повишени в цялата област, информират от РИОКОЗ. Лекарите призовават за голяма лична хигиена. Всяко дете, което има температура и кашлица, да търси медицинска помощ и да не отива на училище. Възрастните с подобни симптоми също трябва да останат по домовете си, препоръчват здравните органи. За всеки случай на заболели деца задължително трябва да бъде информиран отдел "Противоепидемичен контрол" към РИОКОЗ.

Още новини