Начало Новини Актуално Стара Загора е осмият добър град

Стара Загора е осмият добър град

Актуално

На 8-о място остана Стара Загора в  читателската класация Най-добрият град за живеене. Изследването за качеството на живот в големите български градове стартира за четвърта поредна година от Дарик радио и вестник 24 часа.

Градът на липите, поетите, правите улици, а отскоро патентован и като Център на Вселената получи 10 280 гласа, далеч по-малко от Варна, която оглави класацията с 52 936 гласа. С малко, но въпреки това по-напред се подредиха Бургас - 10 985 гласа (7-о място),  Пловдив 11 592 гласа (6), Габрово 16 190 гласа (5), Смолян - 16 649 гласа (4) и Хасково - 17 690 гласа (3). Вторият предпочитан от хората град за живеене пък тази година се оказа Благоевград -  50 523 гласа.

В класацията участваха 27 града, от които в дъното останаха Пазарджик, Ловеч, Кюстендил и Силистра.
Националното изследване на Дарик радио и 24 часа за най-добрите градове за живеене в България приключи в полунощ на 8 ноември. Победителите в нея обаче ще бъдат обявени на официална церемония в София на 15 ноември.

Общо по 25 критерия бяха оценявани градовете, които се бориха за място в класацията. Сред тях бяха наличието на паркове и детски градини, главни улици и места с достъп до безжичен интернет, трафик и възможности за развитие на бизнес, образование и медицина, инвестиции в инфраструктурни проекти, екологично състояние, доколко късно работят магазините, има ли алеи за велосипедисти и възможност за спорт. За първи път тази година интернет гласуването също ще допринесе за оформянето на крайната оценка, защото то носи най-голям брой точки за всеки град. Освен това, организаторите дават повече точки на този кмет, управник или жители, които имат визия как да развият своя град и са начертали дългосрочен план за решаване на проблемите.

Информация: вестник Новината

Още новини