Начало Новини Актуално Стара Загора е домакин на среща на археолозите от Югоизточна България

Стара Загора е домакин на среща на археолозите от Югоизточна България

Актуално

Кметът на Община Стара Загора проф. Светлин Танчев откри 29-тата регионална среща на археолозите от Югоизточна България, която се провежда под неговия патронаж в Стара Загора, в сградата на новия Регионален исторически музей. Тази година сме домакини на срещата не само заради прекрасната база на новия Регионален исторически музей. А и защото Стара Загора има какво да покаже и с какво да се похвали пред изминалата 2009 година като археологични находки.

Миналата година бе щедра към археолозите ни и резултатите са впечатляващи. На 16 февруари в столицата ще бъде открита Национална изложба с най-значимите археологически находки от 2009 година и там ще присъстват някои от уникалните находки от Археологически резерват Августа Траяна-Верея-Стара Загора – каза при откриването на срещата проф. Светлин Танчев, съобщиха от пресцентъра на общината.
На срещата в Стара Загора са представени 34 доклада, обхващащи археологическите проучвания на територията на Тракия и Южното Черноморие през 2009 г. Тази година в срещата участват и специалисти от Националния археологическия институт с музей при БАН, извършили проучвания на територията на Югоизточна България през 2009 г. Проявата се провежда в навечерието на 14 февруари – Ден на археолога.

Още новини