Начало Новини Актуално Стара Загора е домакин на Европейска седмица

Стара Загора е домакин на Европейска седмица

Актуално
Ромен Ролан

Стара Загора ще се превърне в столица на млада Европа от 1 до 7 октомври 2010 г. 180 гости от 18 европейски страни, плюс 10 домакини от ГПЧЕ Ромен"Ролан ще участват в 19-ото издание на празника на младостта, духа и приятелството, съобщи директорката на гимназията Ваня Сотирова. Акцентът на старозагорското домакинство са европейските ценности, изведени от приказки, митове, легенди, и затова логото на седмицата е "Европейски приказки под липите".

В програмата се включват изключително много събития и поводи за екипна работа на младите хора, като е задължително да има изработване на продукт - календар, сборник, изложба, които досега не са се повтаряли в годините.
Вече е издаден сборник "Европейски приказки под липите", в който на майчин език и в превод на английски са представени по една от най-популярните приказки на съответните народи. Старозагорското послание е за "Златка златното момиче".
На 4 октомври от 14 часа на три сцени в гимназията приказките "ще оживеят" в изпълнение на учениците. После заедно ще напишат приказка за млада Европа - такава, каквато е тя в мечтите за бъдещето, което им принадлежи. Този ден за всички започва с час по български език, после - час по избор, а след него се отварят 18 работилници за български традиции и занаяти.

Официалният старт е на 2 октомври, събота, от 10 часа в Стария театър, под патронажа на кмета на Община Стара Загора проф. Светлин Танчев и областния управител Йордан Николов. В деловата част ще участват и председателят на Народното събрание г-жа Цецка Цачева, евродепутатът Илиана Иванова, всички старозагорски народни представители и др. официални лица, съобщава вестник Старозагорски новини.
От 16 до 19 часа в двора на училището се открива Европейски бюфет, на който ще бъдат демонстрирани и дегустирани ястия от националните кухни на всичките 19 страни.

На 3 октомври гостите ще изкачат паметника на връх Шипка, ще посетят Етъра и старата българска столица Велико Търново.
На 5 октомври младите хора ще участват във всички прояви, посветени на Деня на Стара Загора. Те ще се включат в дефилето със своите знамена, песни и послания, и заедно със старозагорци ще завъртят най-красивото дълго европейско хоро.
Разбира се, има отредени часове за запознаване с културно-историческите забележителности на Стара Загора, за спортни игри и турнири, за дискотеки и свободно време за запознаване с гражданите на града на липите и поетите.

ГПЧЕ "Ромен Ролан" е в трескава подготовка. Няма ученик, учител или родител, който да не е ангажиран с конкретна задача по посрещането и настаняването на гостите по семейства, почистване и подреждане на двора и т.н. По повод евроседмицата ще заработи и шадраванът в двора. Родителското настоятелство е поело ангажимент да изпише с цветя EURO WEEK.

 

* * *

ГПЧЕ Ромен Ролан за пръв път в България е домакин на Euroweek

190 ученици и учители от 19 европейски страни ще напишат заедно приказката на съвременна Европа в Стара Загора. Събитието Euroweek 2010, което е от мащабите на малка асамблея, се домакинства за пръв път от България, съобщи директорката на ГПЧЕ "Ромен Ролан" Иванка Сотирова. Училището работи от 2 години по организацията на 19-ото издание на европейската седмица, в рамките на която под липите ще работят, дискутират и творят 146 ученици от 16 до 18 години и 36 учители.
Главната цел е младите хора да осъществят своята визия за Обединена Европа. Тазгодишният акцент, подбран от екипа на старозагорската гимназия, са ценностите, изведени от приказки, легенди и митове, и формулирани в логото "Европейски приказки под липите". Всяка делегация участва и с една приказка, представяща културата им в общия сборник, издаден от ГПЧЕ. Освен да научат повече за чуждата култура, език и традиции чрез тях, целта е гости и домакини да напишат своята съвременна европейска приказка.

"Ние участваме с вълшебната приказка "Златка златното момиче", която учениците избраха чрез анкета. Отборът, в който са включени и добри филолози, певци и спортисти, ще покаже 34 картини, подбрани от Стефан Делев, пред гостите. Целта е да изведем основните ценности в разбирането за смисъла на живота, смирението и несъпротивата на злото, добротата и трудолюбието ни", разказа Таня Маджарова от българския организационен щаб.

Гостите ще бъдат настанени при старозагорски семейства, а в един от дните ще опитат и български гозби като баница със спанак по време на евробюфета в училището, който ще събере ястия на различkи народи.
Европейската седмица ще бъде открита официално в събота, 2 октомври, в ДТ "Гео Милев". На тържествения концерт са поканени председателят на Народното събрание Цецка Цачева, депутати, посланици на страните с делегации във форума, както и евродепутатът Илиана Иванова, която е бивша възпитаничка на Езиковата. В богатата и разнообразна 7-дневна програма са предвидени много уъркшопове, културни и спортни прояви, както и екскурзия до старата столица Велико Търново, Шипка и до етнографския музей на открито "Етъра".

Информация: вестник Новината

Още новини