Начало Новини Актуално Стара Загора е домакин на БАТА Агро 2013

Стара Загора е домакин на БАТА Агро 2013

Актуално

Стара Загора домакин БАТА АгроМинистърът на земеделието и храните проф. Иван Станков откри 4-то издание на Международното специализирано селскостопанско изложение БАТА Агро 2013 на Летището в Стара Загора. То е отворено за посетители от 13 до 17 май.

Не може да се говори за развитие на модерно земеделие без съвременна техника, с която да се постига по-високи добиви, посочи министър Станков. Светът се нуждае от все по-качествена земеделска продукция, за това селското стопанство си остава приоритет за България и един от най-важните отрасли, каза още той.

Министър Станков допълни, че България е страна с потенциал в областта на земеделието и е необходимо с общи усилия да развием най-добрите традиции на родното земеделие, за да може да се възползваме от финансовите възможности на европейските фондовете.

В петте изложбени дни ще бъде представена най-съвременна и модерна земеделска техника, а програмата е наситена с тест драйв и демострации, съпътстващи мероприятия и презентации. Отделно внимание се обръща на новото микроизложение, специализирано в предлагането на торове, препарати и семена. В него са включени над 25 от водещите компании от общо 40 фирми в България. Тази година се обръща специално внимание и на автомобилната техника – автомобили и транспортни средства, които също са използвани от селскостопанския бранш.

Университети, предлагащи специализирано образование, неправителствени организации в земеделието и животновъдството, консултанти по европейски програми, лизингови компании и банки, предлагащи конкретни финансови инструменти за земеделието и др. също ще бъдат представени в рамките на петдневното агро изложение.

Сред останалите официални гости на събитието бяха Живко Тодоров, кмет на община Стара Загора, проф. Иван Въшин, и.д. ректор на Тракийски университет, Емил Христов, председател на Общински съвет - Стара Загора, Недялко Недялков, областен управител на Стара Загора и Крупнишки епископ Инокентий, който отслужи тържествен водосвет с пожелание за здраве на българските фермери.

За организаторите
БАТА Агро е най-мащабният проект на Българска асоциация на търговците на агротехника – неправителствена браншова организация, която обединява оторизираните представители на водещи производители на земеделска техника. Членовете на БАТА Агро осъществяват 80% от вноса на машини за земеделието в България. Основна цел на Асоциацията е модернизацията на българските земеделски стопанства, осъществимо със съдействието на всички ангажирани институции в сектор Земеделие.

Проф. Иван Станков и Христофор Бунарджиев

Още новини