Начало Новини Актуално Стара Загора е домакин на Балканско квадринале Митовете и легендите на моя народ

Стара Загора е домакин на Балканско квадринале Митовете и легендите на моя народ

Актуално

Никола Певичаров

Пловдивският художник Никола Певичаров получи голямата награда на Третото Балканско квадринале Митовете и легендите на моя народ за творбата си Бъдник. Реплика на пластиката Зограф на старозагорския скулптор Александър Козаров, диплом и парична награда от  2 000 евро му връчи зам.-кметът на община Стара Загора Иванка Сотирова.

Тя поздрави присъстващите като заяви, че за общинското ръководство и кмета Живко Тодоров квадриналето е важно културно събитие, което допринася за утвърждаването на Стара Загора като достолепен град с 8-хилядолетна история, със забележителни културни институти и паметници, с будна и интелигентна общественост и традиции, съобщиха от пресцентъра на Общината. Тя приветства идеята следващото Балканско квадринале на живописта през 2016 година да има вече международен статут.

Иванка Сотирова поднесе наградата на Община Стара Загора на Мартина Караиванова от В. Търново за творбата й Трите орисници. Тя получава още диплом и 1 500 евро. Областният управител Недялко Недялков връчи почетен знак за дарител на Балканското квадринале на Лаура Димитрова от София.

Онова, което впечатлява в тазгодишното издание на квардиналето, е невероятното многообразие на теми. Впечатлява желанието на художниците да търсят образната си представа за популярни и не толкова популярни легенди и митове и легенди, характерни за региона им, много от които се оказват общи за народите, разликата е само в детайлите, което е чудесно. Изложбата е много пъстра, дава много жизненост в различни посоки. Има го чисто реалистичното начало, както метафори, символи и притчи, има и една общност от художници, които възприемат нещата по-абстрактно, търсейки емоционалната визия за конкретни неща от тях, сподели директорът на галерията доц. д-р Марин Добрев.

До организаторите и участниците на квадриналето поздравителен адрес отправи председателят на Съюза на българските художници Любен Генов.

Четири награди на името на спонсори с общ награден фонд 5 000 евро получиха Пламен Бонев от Благоевград за Вълшебна нощ, Стоян Куцев от Пловдив за Созополски вампир, Иван Савов от Стара Загора за На банята, на среднето и Йосиф Зюбер от Германия за Лоло, леле.

Наградените творби остават във фонда на Художествена галерия Стара Загора, а всички са включени в каталога на квадриналето, издаден с подкрепата на Министерството на културата.

Тази година Балканското квадринале на живописта в Стара Загора събра рекорден брой участници - 120 автори от 9 държави, с общо 165 творби. Участват художници от България, Германия, Гърция, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Турция и Япония. Общият брой на представените и допуснати до журиране творби е 477, на 260 автори от 12 страни.

Председател на журито е проф. Станислав Памукчиев от Съюза на българските художници, а членове са Весела Радоева, Долорес Дилова, Михаил Лалов, Красимир Линков и Валентин Дончевски от СБХ, зам.-кметът на община Стара Загора Иванка Сотирова и директорът на ГХГ Марин Добрев.
Организатори на конкурса за съвременна живопис, който се организира на всеки четири години, са Община Стара Загора, Градска художествена галерия – Стара Загора, Министерството на културата и Съюзът на българските художници. Носители на голямата награда са били Цветан Колев (2004 г.) и Юрий Буков (2008 г.).

Още новини