Начало Новини Актуално Стара Загора е четвъртата област в България по нисък процент безработица. Спряха ваучерите за обучение по програмата Аз

Стара Загора е четвъртата област в България по нисък процент безработица. Спряха ваучерите за обучение по програмата Аз мога

Актуално

Стара Загора се нарежда веднага след София, Варна и Бургас по показателя най-нисък процент безработица с 8.18 на сто безработни в Старозагорска област в края на март при 10.14% за страната. Статистиката оповести Георги Гьоков, директор на Бюрото по труда на пресконференция с медиите на 27 април.

Най-малко са хората без работа в община Гълъбово, а най-много са в община Братя Даскалови. Спрямо февруари равнището на безработицата се запазва на същото ниво, обобщи Гьоков. Допълнителна заетост осигурява националната програма От социални помощи към заетост. В програмата са включени общо 578 души без работа, пише вестник Национална бизнес поща.
Други 59 души пък са започнали работа по програмата Асистенти на хора с увреждания. Най-много -729 души, са включени в оперативната програма Развитие на човешките ресурси, казват от трудовата борса. 489 млади хора участват в проекта Шанс за реализация на младежите в България. Общо 150 заявки бяха обявени на проведената скоро младежка трудова борса, за която НБП писа.
Средно 3000 са работните места, разкривани в Бюрото по труда за година, като коефициентът им на усвояемост от началото на 2010 г. е достигнал близо 80 процента.

От 26 април временно е преустановено приемането на нови заявления по безвъзмедната финансова помощ Аз мога по оперативна програма Развитие на човешките ресурси. 240 са включените в обучение в област Стара Загора. 1706 са подалите заявления, от тях 908 са получили ваучерите си за обучение. По-голямата част от кандидатите са избрали чуждоезиковото обучение по английски език и по-малка част търсят професионални умения. Подалите заявления досега, ще получат ваучери, които ще им бъдат раздавани, според поредността на заявките.

Още новини