Начало Новини Актуално Стара Загора чества 65 години от края на Втората световна война

Стара Загора чества 65 години от края на Втората световна война

Актуално

Първо заседание на Инициативен комитет за честване на 65 години от края на Втората световна война се проведе на 22 октомври '2009. Под председателството на кмета на Община Стара Загора проф. Светлин Танчев и генерал Ангел Главев, командир на Втора Тунджанска лека пехотна бригада, в комитета са поканени 35 видни старозагорски общественици, директори на училища и културни институти, председатели на обществени, държавни и неправителствени организации, журналисти и др.

Целта на честването е обществото и преди всичко младите хора да станат съпричастни и да отдадат почит и се преклонят пред геройския подвиг на над 30 000 загинали българи на възраст между 21 и 23 години по бойните полета на войната. Заедно с това се цели да се възвърне обичта и доверието към българската армия, която е част от НАТО, а България - равноправен член на Европейския съюз, пише вестник Старозагорски новини.
Всъщност някои от инициативите вече са стартирали. В Стара Загора, Мъглиж, Казанлък и Павел баня вече са изградени инициативни комитети, а в останалите общини на областта това ще се случи до края на този месец, каза Петър Сталев, председател на Областния съвет на ветераните от войните. Министърът на отбраната е разрешил провеждането на заря по случай 9 май. Уговорено е гостуване на Централен военен ансамбъл.
Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва изпълнява календарна програма от май 2009 до май 2010 г., каза председателят му Стефан Пенев. На 11 ноември т.г. ще се проведе теоретична конференция, посветена на Осма пехотна дивизия, участвала във Втората световна война, и нейните приемници Втора мотострелкова дивизия и сега - Втора лека пехотна бригада. Изпратено е надлежно писмо до министрите на отбраната и на образованието за възстановяване на прегледа на строевата и маршовата песен и празника на бойните знамена.
В предложения проект за програма са фиксирани организиране на редица изложби, срещи с ветераните от войните, различни конкурси, организиране на походи, освежаване на паметници и паметни знаци, свързани с повода, провеждане на поредица от инициативи в училищата и пр.
В началото на декември е следващото заседание на инициативния комитет. Тогава учредените комисии ще докладват конкретните срокове, отговорници и финансово обезпечаване на общинската програма за честване на 65-годишнината от победата на Втората световна война.

Още новини