Начало Новини Актуално Стара Загора – център на Вселената – идеята стигна до официално обсъждане

Стара Загора – център на Вселената – идеята стигна до официално обсъждане

Актуално
Стара Загора Център на Вселената

На среща с участниците в Обществения съвет по естетически и устройствени проблеми на градската среда старозагорските бизнесмени Пламен Русев и Николай Далаков представиха своята родена преди повече от 7 години идея Стара Загора - център на Вселената.

В СПЕЦИАЛНА ПРЕЗЕНТАЦИЯ ПРЕД УЧАСТНИЦИТЕ В ОБЩЕСТВЕНИЯ СЪВЕТ Русев и Далаков показаха Края на света на ръба на скалата на нос Хорн, Аржентина, изобразен с метална пластика с прорез с фигурата на птица. Мястото е станало туристическа атракция. На Края на света има и дъсчена барака, от която може да се закупи сертификат с уверение, че кракът ви е стъпвал там. Смисълът на тази идея - казват господата Русев и Далаков - е именно купуването на СЕРТИФИКАТ, ФЛАНЕЛКИ, СУВЕНИРИ И... СПОМЕНИ от пребиваването на това място.

От този характер са и Стъпката на Бил Клинтън, Средата на света в Еквадор с линията, която мислено разделя земното кълбо на Северно и Южно и минава през Кито, столицата на Еквадор. Тук през 1989 г. са построили цял туристически КОМПЛЕКС С МОНУМЕНТ И МУЗЕЙ НА НАЦИОНАЛНИ ИНДИАНСКИ КОСТЮМИ - сериозен източник на средства за общината на Кито, пише вестник Национална бизнес поща.
Предложихме да направим монумент – разказват двамата ентусиасти - със собствени сили, като получим разрешение от Общината да го поставим върху огледалото на фонтана в центъра. Това място вече е патентовано, то е защитено от това други хора да присвоят подобно название. СТАРА ЗАГОРА ВЕЧЕ Е УНИКАЛНО МЯСТО В СВЕТА С ТОЗИ ЗАПАЗЕН ЗНАК.

Той представлява две обърнати с основите си пирамиди. В три тръби, разположени на 120 градуса, има монтирани прожектори - син, жълт, червен, които ще светят при приближаването на хората към тях.
Зам.-кметът Велизар Балабанов обърна внимание, че подобна голяма идея иска друго място и да се реализира по-мащабен проект. Така постепенно идеята за мястото изкристализира в ТРЕВНАТА ПЛОЩ МЕЖДУ СТАРИЯ ТЕАТЪР И ОПЕРАТА, В БЛИЗОСТ ДО АНТИЧНИТЕ ОСТАНКИ.

Бизнесменът Николай Далаков беше категоричен: Тази община трябва да печели пари от това нещо. За целта трябва да има някакъв продукт, който стои под една търговска марка, като всяко нещо на този свят. И тази търговска марка трябва да я измислим.
Това може да бъде причината човекът X да се качи на автобуса и да дойде в Стара Загора да види нещо, което по някакъв начин е по-различно от това, което би видял в Пловдив, или в София и да си отиде доволен.
Идеята е добра, но трябва да бъде нещо мащабно дотолкова, доколкото хората, които по някакъв начин бъдат привлечени тук заради тази идея ДА НЕ СИ ТРЪГНАТ РАЗОЧАРОВАНИ. Трябва да се направи нещо, което го няма в България и да бъде на световно ниво, което хем да има функция и хем да бъде монумент. Стара Загора като космически град ни подсети за това, защо да не направим един планетариум с впечатляваща архитектура и да показва, че ето тук е центърът на Вселената. И в същия момент да бъде заключителният етап на едно посещение, на една разходка из забележителностите на Стара Загора. Как да кажа: ЧЕРЕШКАТА НА ЕДИН ТУРИСТИЧЕСКИ ПРОДУКТ, КОЙТО ИСКАМЕ ДА ПРОДАДЕМ. Да влязат в музея, да се завъртят, да се върнат обратно и да влязат в един истински модерен планетаруим, какъвто няма друг в България. Да видят Вселената, едно музикално шоу с визия за историята на този град от неолита преди повече от 8000 години до днес. И всичко това в рамките на час и половина, да си платят, да се качат на автобуса и да си тръгнат.

Това е безкрайно отговорно. Защото е провокация към другите, а е и малко претенциозно, дори малко грандоманско и трябва да бъде защитено на световно, че и над световно ниво - каза зам.-кметът проф. Димитър Динев.

Още новини