Начало Новини Актуално Стара Загора борим зимата на състезателен принцип. Фирмите очакват снега с нова техника

Стара Загора борим зимата на състезателен принцип. Фирмите очакват снега с нова техника

Актуално
Техника за почистване на сняг

Нов състезателен принцип при почистването на града въвежда от тази зима Община Стара Загора, съобщи зам.-кметът Белчо Белчев. За по-лесно справяне със снега, градът ще бъде разделен условно на 4 района, а комисия ще проверява почистването по сектори.

"Така ще се избягва дублирането, ще реагираме по-добре при възникване на усложнения, ще можем да пренасочваме техника и материали, но и лесно ще преценяваме кой се справя добре с работата. Основно обаче ще разчитаме на оценката на гражданите. За тези екипи,  които се справят най-добре, може да се помисли и за някакъв материален стимул", обяви Белчев, който вчера провери на място готовността на фирмите, които ще чистят града и общинската пътна мрежа Нелсен Чистота и Пи Ес Ай.

Нелсен Чистота: Вадим повече коли и  материали

"14 машини с гребла, 5 лугоноски и 5 песъкарки са абсолютно готови за зимния сезон. Други 6 нови в момента са в сервиз и им се слагат гребла. Имаме и още 6 коли, които в момента са пратени в града, за да събират гребла и могат да се включат при нужда в разпръскването на пясък. На склад имаме 1600 т пясък, 660 тона сол, 300 т луга и 13 т айсмелт. Предплатили сме и 200 т луга, която при необходимост ще бъде докарана от Бургас, а още 200 т сол идва до края на седмицата. Това е с 40% повече от миналата година", рапортува пред строената техника шефът на "Нелсен Чистота" Стоян Димитров. Той изрази увереност, че посрещаме студения сезон по-добре подготвени от друг път. 24-часовите дежурства ще бъдат въведени от 1 или от 15 ноември, в зависимост от заповедта на кмета. Като добро наследство от м.г. Димитров открои тесният контакт с администрацията на града, който водел до добри резултати. И т.г. четирима души ще отговарят за четирите района. По 6-има пък ще са на 24-часово дежурство в базата им, където до 20 минути могат да се съберат 21 души, подчерта още Димитров. Той демонстрира и новите 7 бр. колички за бързо разпръскване на пясък и сол по тротоари и възлови участъци в града.

Общината: Ще осигурим сол на всеки, който се обади

От вчера е започнало зареждането на учебни и социални заведения с инертни материали, а по селата ще започне от 1 ноември.
"Ще закараме на всеки, който ни се обади, дори на граждани, за да хвърлят пред домовете си. Очаквах, че миналата зима ще има голяма активност от страна на пенсионерските клубове, но, вместо да поискат тон, те вземаха по 20-30 килограма, колкото да сложат зелето", коментира зам.-кметът. Ще се спазва и промененото от м.г. съотношение на пясък и сол от 3:1, на 1:1, което, според зам.-кмета, е причина улиците да не се заледяват, а кишата пък нарочно няма да бъде изгребвана. Допълнителни 50 бройки на 4-часови смени пък са отпуснати по програмата за временна заетост към административните бюра", декларира и шефката им Елка Бонева.
Ако искат да чистим бързо, нека старозагорци да не паркират неправилно, призоваха за пореден път от "Нелсен Чистота". От фирмата съобщиха още, че само преди ден са събрали 9000 чувала с листа от града.

236 км  между селата под контрола на Пи Ес Ай

За поддръжката и зимното почистване на 236-километровата четвъртокласна общинска мрежа и в следващите две години ще отговаря "Пи Ес Ай", съобщи вчера и административният директор на фирмата Илия Златев на прегледа на техниката им в базата в Голеш.
"Имаме 22 машини - по равно с гребла и с разпръскващи устройства, и достатъчно резерви, ако някоя аварира. Те ще бъдат базирани и в асфалтовата база в Богомилово, като дежурствата започват от ноември. Дълги години чистим общинската мрежа и знаем слабите й места", посочи Златев..
Според него, усилията ще бъдат насочени към зоните със силни навявания в участъците Дълбоки-Оряхавица-Братя Кунчеви-Романя, край жп линията на Калитиново-Подслон, Могила-Малко Кадиево, и край Колена-Люляк. Наша техника ще домува и на Старозагорските минерални бани, за да пробива към Остра могила, Ново село и Борилово. На добра воля от "Пи Ес Ай" са поели ангажимент да чистят и до входовете на социалните заведения в Петрово и Сладък кладенец, по пътя за гробищата към Хрищени и до кв. „Дъбрава“, макар че те са част от града.
Информация: вестник Новината

Още новини