Начало Новини Актуално Стара Загора - без за втора връзка с автомагистрала Тракия

Стара Загора - без за втора връзка с автомагистрала Тракия

Актуално

"Не съм доволен от отговора на министър Росен Плевнелиев на моя актуален въпрос в петък в парламента относно връзката на Стара Загора с автомагистрала "Тракия"." Това каза вчера пред медиите в Стара Загора депутатът от "Синята коалиция" Иван Иванов. Ще припомним, че в петък старозагорският народен представител зададе два актуални въпроса към министъра на регионалното развитие и благоустройството, касаещи два инфраструктурни проекта в Старозагорска област - за връзките на Стара Загора с АМ "Тракия" и за строителството на тунел под връх Шипка.

В пленарна зала министърът отговори, че по проект Старозагорска област има четири подхода към АМ "Тракия" - Чирпан - Братя Даскалови, Чирпан - Стара Загора, Хасково - Димитровград и Нова Загора - Раднево, пише вестник Старозагорски новини.
"Нито едни от тези подходи не устройва Стара Загора. За голямо съжаление аргументите, които изтъкна в отговора си министър Плевнелиев, бяха същите като на Асен Гагаузов и Сергей Станишев. Отговорът му бе copy-paste на отговорите на предишните министри, подготвен е бил пак от същите чиновници в министерството. Въпросът за подходите на Стара Загора към АМ "Тракия" е от ключово значение за развитието на транспортните и икономическите връзки на областта. Именно поради тази причина отговорът на министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев, че изграждането на пътните възли и разположението им са определени на фаза "идеен проект", не ме устройва", каза Иван Иванов.
Въпреки формалния отговор на министър Плевнелиев, депутатът съобщи, че ще настоява за среща на всички депутати от Старозагорски избирателен район с министъра и експертния му съвет. "Ние, които защитаваме тезата за удобна и бърза връзка на града с магистралата, имаме много аргументи и се надяваме, че ще бъдем чути, защото нашето мнение е мнение на всички старозагорци", каза още Иван Иванов.
Що се отнася до строежа на тунел под старопланинския връх Шипка, депутатът от "Синята коалиция" коментира, че е необходима подготовка за включването на този проект към оперативна програма "Транспорт" на ЕС за периода 2014 - 2020 година.
"Ако България си свърши работата, Европейската комисия ще включи тунела под Шипка в следващия голям проект за този период и строителството може да стартира още на 1 януари 2014 год. За пръв път в отговор по повод тунела министър даде конкретни срокове за реализацията на проекта", каза още Иван Иванов.

Още новини