Начало Новини Актуално Стара Загора без ток на 8 март заради кражба на кабели

Стара Загора без ток на 8 март заради кражба на кабели

Актуално
Кражба на кабели остави без ток Стара Загора

Неправомерно посегателство върху съоръжения, собственост на ЕВН България Електроразпределение АД беше причина за спиране на електрозахранването в райони в от град Стара Загора на 8 март 2011 г., съобщиха от пресцентъра на дружеството. 

В сутрешните часове на вчерашния ден специалисти на дружеството констатират изключвания на електропроводи, захранващи части от Стара Загора. Веднага е направена проверка на място и е установен опит за нерегламентирано посегателство върху кабелен колектор от мрежата. Взети са всички необходими мерки за възстановяване на електрозахранването, като до 12.50 ч. то е включено и за последните засегнати потребители. 

При последвал оглед е констатирано и възникване на пожар на мястото на посегателството в резултат от нарушената инфраструктура. Вследствие на това електрозахранването е изключено, сигнализирана е службата на РЗПАБ Стара Загора. След отстраняването на пожара екипите на ЕВН България Електроразпределение АД започват захранването на потребителите по резервни схеми, като до вечерта то е включено навсякъде.
За случая са уведомени МВР Стара Загора, както и общинските власти. Предстои уточняването на конкретния размер на нанесените щети.

Във връзка с поредния случай на посегателство върху кабели и съоръжения от електроразпределителната мрежа, дружеството изразява своето безпокойство от нарастващата тенденция през последните години за увеличаване на посегателствата върху енергийната инфраструктура.

Данните сочат, че през 2010 г. са извършени 518 кражби на съоръжения е от мрежата на ЕВН България Електроразпределение АД, което е средно повече от 43 на месец. Това е и 4 пъти повече спрямо броя на кражбите през 2009 г.

Само през 2010 г. са откраднати 191 000 метра кабели от мрежата на ЕВН България Електроразпределение АД в Югоизточна България

Откраднатите през 2010 г. проводници (въздушни и кабелни електропроводи) с обща дължина над 191 000 метра. Допълнително обект на неправомерни посегателства на територията на дружеството стават електромери, трансформатори, предпазители и друг вид оборудване в трафопостовете.

Отчетените материални щети за дружеството са на стойност 670 000 лв. – средства, които биха могли да бъдат инвестирани за подобряване на електрозахранването и клиентското обслужване.

Кражбите на проводници и съоръжения водят до редица негативни последствия за клиентите и компанията. Посегателствата нанасят не само големи финансови щети, но са и причина за аварии и прекъсвания в електрозахранването за голям брой клиенти, доказателство за което е случаят в Стара Загора. 

ЕVN Bulgaria прилага всички необходими мерки, за да гарантира възможно най-бързото възстановяване на мрежата.

Компанията апелира за пореден път за съвместни действия от страна на всички заинтересовани страни, за да се вземат строги мерки срещи посегателствата над мрежата и съоръженията.

Още новини