Начало Новини Актуално Стара планина холд АД придоби дъщерно дружество на Трейс Груп холд

Стара планина холд АД придоби дъщерно дружество на Трейс Груп холд

Актуално

Срещу 800 хил. лв. "Стара планина Холд" АД се сдоби с мажоритарния дял в компания, които има да получава 5 млн. лв. от бюджета. Холдингът изкупи дела на друга публична компания - "Трейс Груп Холд" АД - в капитала на пътностроителното дружество "Пътстройинженеринг" АД-Кърджали.

Сделката за 32 069 акции, която е сключена на 29 април, е на стойност 800 хил. лв. След покупката "Стара планина" вече притежава 64 323 акции, или 53.6% от капитала. "Трейс" вече няма акции в капитала на "Пътстройинженеринг". Компанията има 8.35 млн. лв. приходи от продажби за 2009 г. и 60 хил. лв. печалба, поясняват от "Стара планина". Изпълнителният директор на холдинга Васил Велев каза за в. "Пари", че новото дъщерно дружество не е в цветущо финансово състояние и ще се нуждае от допълнителни инвестиции. "Пътстройинженеринг" обаче има да получава 5 млн. лв. от държавата и общините за изпълнени вече проекти, пише вестник Пари.
Консолидацията на "Пътстройинженеринг" ще е в отчета ни за второто тримесечие, добави Васил Велев. По думите му ръководството е решило да купи инфраструктурното дружество, за да диверсифицира портфейла на "Стара планина". Пътното строителство ще стане третото силно направление, като с най-голям дял ще остане машиностроенето, твърди Васил Велев. От "Стара планина" допълват, че ще продължат да инвестират в предприятията от групата, включително в новото дъщерно дружество.

"Трейс Груп" ще инвестира получените средства от продажбата в друга своя компания - "Трейс Кърджали" АД. Дейността му е изпълнение на регионални обекти на територията на Кърджали. В момента дружеството изпълнява договор за възстановителни работи при аварийни ситуации на 229.4 км републикански пътища на територията на Кърджали и Ардино, поясняват от публичното дружество "Трейс". Договорът е на стойност 5.3 млн. лв., а срокът е една година. Освен на кърджалийското "Трейс" публичната компания е мажоритарен собственик на още 17 компании в сферата на строителството и инфраструктурата. След като се раздели с дяловете си в "Пътстройинженеринг", "Трейс Груп" ще е миноритарен акционер в едно предприятие. Това е "Техно строй - Инженеринг 99" АД, където има 33% от гласовете в ОСА.

Търговската сесия в петък донесе спад за книжата и на двете страни по сделката за "Пътстройинженеринг". Капитализацията на продавача "Трейс" се понижи с 0.73%, като при прехвърлени 304 лота цената за акция намаля до 63 лв. Книжата на "Стара планина" загубиха 0.39% от стойността си. По позицията на холдинга минаха 2960 дяла, което сви цената до 2.55 лв. за акция.

Още новини