Начало Новини Актуално Становище на БТПП относно продуктовата такса за найлоновите торбички

Становище на БТПП относно продуктовата такса за найлоновите торбички

Актуално
продуктова такса найлонови торбички

Към момента няма изготвена ясна оценка на въздействието, което да обуславя изменението на продуктовата такса за продукти, за които след употребата им се образуват масово разпространими отпадъци, съобщи Българска търговско-промишлена палата (БТПП). В същото време редица държави от ЕС, като: Австрия, Финландия, Франция, Германия и др., по информация от Българска Асоциация Полимери, в посочените държави няма такава такса, а за други държави тя е минимална.

От икономическа гледна точка, въвеждането на такава такса би затруднило едно производство – полимерни производни – и би го поставило в неравнопоставено положение с другите страни от ЕС.

От гледна точка на екологията, въвеждането на такава утежняваща такса ще има и негативен екологичен ефект – посегателство на горските масиви с цел производство на хартиени торбички.

В същото време можем да очакваме:

  • Поставяне в затруднение и преустановяване на дейността на цели производства;
  • Намаляване постъпленията от данъци и осигуровки за бюджета.

Редно е да се замислим дали трябва с лека ръка държавните чиновници, да приемат „на сляпо” всяка директива / регламент, без да има икономическа оценка, от къде получават своите заплати?

Не подпомагат ли с това свое действие сивия сектор и контрабандата с полиетиленови торби от чужди държави? Кой печели и кой губи от това действие?

Апелираме:

Когато се въвеждат административни мерки с негативен ефект, засягащи цели браншове, да се вземе под внимание мнението на всички заинтересовани и на цялата общественост, съобщиха още от БТПП.

Още новини