Начало Новини Актуално Станимира Димова, собственик на фирма PR студио: Кандидатът за кмет трябва да води кампанията си

Станимира Димова, собственик на фирма PR студио: Кандидатът за кмет трябва да води кампанията си

Актуално
Станимира Димова

Кметът на Стара Загора трябва да бъде работещ човек с характер. Да може да казва не и да отстоява своето да, дори когато то е срещу теснопартийните интереси. За разлика от други, аз не мисля, че е задължително да има управленски опит, по-важно е да има идеали и да съумее да изгради около себе си екип от компетентни и можещи личности, казва Станимира Димова.

Станимира Димова е родена на 3 август 1969 г. в Чирпан. Завършила е българска филология във ВТУ Св. Св. Кирил и Методий и телевизионна журналистика в София. Журналистическата ѝ кариера стартира в радио Трели, Стара Загора. От 1996 до 2009 г. е в ТВ Стара Загора. Има частна фирма PR студио, част от която е и сайтът stznews.bg. Била е общински съветник от СДС в Стара Загора за година и три месеца в мандата 1999 - 2003 г. Омъжена е, има една дъщеря.

- Станимира, кои поред са тези избори за теб и виждаш ли разлика в хода на кампаниите от предишни години?

- За първи път като журналистка влязох в избори през 1996 г. Забелязвам, че с всяка изминала година кампаниите се изместват все повече към медиите и все повече се отдалечават от живите срещи с хората. Сигурно това е нормално, защото обществото ни става все по-аполитично. Почти нищо ново не виждам в тези избори. Дори напротив, ОТ ГОДИНИ ЕДНИ И СЪЩИ ЛИЦА ИГРАЯТ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СЦЕНА.
И сега листите на различните партии ще бъдат пълни с познати на всички ни имена. Сигурно поне 70% от кандидатите ще са участвали в не един и два предишни избора.

Всъщност, в Стара Загора забелязвам един нов момент - обединяването на малки партии, изповядващи съвсем различни политически идеологии, и заставането им зад един обозначен като независим кандидат. СПОРЕД МЕН - ЕДИНСТВЕНО С КОМЕРСИАЛНА ЦЕЛ. Няма идеи, няма обща политика, има само интереси. Интересите са и в основата на факта, че обиграни политици предпочетоха да останат на втора линия, изтласквайки напред свои фаворити с комерсиална цел- защото се готвят да управляват задкулисно.

- Как, според теб, гражданите трябва да се отнасят към формулата независим кандидат?

- Аз вярвам, че партиите са израз на гражданското общество в България. Нали чрез тях хората би трябвало да бъдат обединени от общи цели и идеи в името на обществото.
В ТОЗИ СМИСЪЛ ПО-ДОБРА Е ПАРТИЙНАТА КАНДИДАТУРА. Зад нея с цялата си отговорност застава съответната партия и всички хора, които я подкрепят. Мнозина казват, че местният вот е мажоритарен. Да, но политически мажоритарен, защото получаваш подкрепата на хора с определени партийни пристрастия, които са застанали зад теб. Абсолютно е невъзможно да съществува независима кандидатура. Тя е по-голямото зло, защото размива отговорността. Какво значи независим? Тогава КОЙ ЗАСТАВА ЗАД ТЕБ, САМО ПРИЯТЕЛИТЕ И РОДНИНИТЕ ЛИ?
Естествено не. Задкулисните партийни играчи са тези, които дърпат конците и хората остават ощетени, защото не виждат лицата им.

- Как оценяваш вече известните кандидатури за старозагорския кметски стол?

- Старозагорци ще имат възможност за избор не само защото кандидатите за кметския стол вече са доста, но и защото те са много различни като биографии и възможности. Според мен, сред тях има личности, които, ако влязат в управлението, могат да разгърнат огромен потенциал. Това обаче няма да се случи, защото те са представители на малки партии и не могат да се преборят за властта. Смятам, че ТЕЗИ ИЗБОРИ ЩЕ СЕ СПЕЧЕЛЯТ ОТ ИСКРЕНИЯ И ОТВОРЕН КЪМ ХОРАТА КАНДИДАТ от кандидат, най-малко обременен от политическото задкулисие. Не изключвам някои от кандидатите да поведат негативна кампания с цел достигане до балотаж и преговори за последващо участие във властта. По принцип не очаквам атрактивна кампания,нито пък някой от кандидатите да ни изненада с революционни идеи.

- Ти си собственик на PR агенция. Как оценяваш ролята на PR-a на старозагорската политическа предизборна сцена?

- Забелязах, че PR-ът на най-активния до момента кандидат се опитва ДА ВКАРВАВ УСТАТА МУ ДУМИ И МИСЛИ, КОИТО НЕ СА НЕГОВИ. Това е PR кампания, която е напълно погрешна, защото хората разбират, че ги лъжат. Този човек просто стои неестествено в общественото пространство. Би трябвало кандидатът да води кампанията, а не PR-ът.

По принцип един PR може много да помогне, но и много да навреди на кандидата, от когото е нает. В Стара Загора обаче няма практика с кандидатите за кметове да се занимават специално PR-и. Градът е малък, хората се познават, това обезсмисля ролята им. Аз лично БИХ ПОСЪВЕТВАЛА СВОИТЕ СЪГРАЖДАНИ ДА ГЛАСУВАТ ПРАГМАТИЧНО, да не се доверяват на публични образи, наложени от PR-и.

- Прогнозата ти за следващото управление на Стара Загора?

- Очаквам балотаж на изборите за кмет и според мен е важно кои ще бъдат двамата финалисти. Очаквам СЛЕДВАЩИЯТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ДА Е ОЩЕ ПО-ПЪСТЪР ОТ СЕГАШНИЯ. В него сигурно ще влязат и личности, които са вече там няколко мандата, но хората продължават да не познават, защото не са чували гласа им. Не мисля, че някоя партия ще има такъв превес в местния парламент, че да диктува правилата.

Интервю: вестник Национална бизнес поща

 

Още новини