Начало Новини Актуално Стандарт за хляба ще бъде въведен в България

Стандарт за хляба ще бъде въведен в България

Актуално
зърно хляб

Веднага след създаването на агенцията по храните ще бъде внедрен държавен стандарт за хляба. Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов заяви, че това ще се случи по най-бързия начин. Коментарът беше направен по повод на примесите, открити при диетичните хлябове. Знам за тези безобразия отдавна, каза Найденов.

Използването на набухватели, оцветители и стабилизатори ни правело една от най-болните нации.
Утайка от кафе, много сол и малко фибри има в диетичните хлябове. Това показва изследване на асоциация Активни потребители. Те са проверили 12 вида хляб. Обявените енергийни стойности на етикетите били по-ниски от реално установените. Също и съдържанието на полезните влакнини (фибри). Според резултатите средното им количество у нас било 1,02 на 100 грама. За сравнение в Холандия това съдържание било 5,1 грама фибри.
В диетичните ни хлябове имало високо съдържание на остатъчна пепел. Това можело да се обясни с влагане на много сол и добавки като утайка от кафе. В хлябове с надписи за диабетици пък има установено най-високо съдържание на захари.

Повишение от 20 ст. на хляба няма да издържи, това е нереално, посочи още министърът. В момента нямало нито износ, нито внос на пшеница. Найденов каза още, че при утвърден стандарт за хляба ще се сее повече хлебно зърно, а не по-евтиното фуражно.

Още новини