Начало Новини Актуално Стандард енд Пуърс повиши кредитния рейтинг на Oбщина Стара Загора от BB на ВВ+ Перспектива стабилна

Стандард енд Пуърс повиши кредитния рейтинг на Oбщина Стара Загора от BB на ВВ+ Перспектива стабилна

Актуално

Стандард енд Пуърс Oбщина Стара Загора

Стандард енд Пуърс (Standard & Poor's) повиши кредитния рейтинг на Oбщина  Стара Загора от  BB на ВВ+ Перспектива стабилна. Според анализаторите в Община Стара Загора е постигнато добро бюджетно изпълнение благодарение на подобрените приходи. Очакванията са за поддържане на  много добро изпълнение на бюджета и  нисък дълг за периода 2012 - 2014 г.

Прогнозите са за увеличаване на брутния вътрешен продукт в общината с 0,7% през 2012 г., с 2,0% през 2013 г. и 2,5% през 2014 г.
Стабилната перспектива отразява виждането на Стандард енд Пуърс, че Община Стара Загора ще съумее да посрещне инфраструктурните си нужди с постепенно натрупване на дълг и без да влоши  ликвидността си.

Според анализаторите ситуацията с ликвидността е съществено подобрена, поради средната касова наличност по сметките на общината. Очакванията са касовите нива да останат в широки рамки същите и през 2012 г., като продължават да надвишават с лекота обслужването на дълга, дължим през следващите 12 месеца.

Според Стандард енд Пуърс (Standard & Poor's), съчетано с очаквания икономически растеж, средногодишният твърд оперативен излишък ще бъде от около 8,3% от собствените оперативни приходи, в сравнение с 13,7% през 2011г. Следователно, общината вероятно ще отбележи минимален дефицит след капиталови разходи от около 0,6% от собствените приходи. Въпреки това, дългът на общината ще нараства по-бързо, тъй като нетните  заеми ще надвишават бюджетния дефицит. Следвайки изискванията на ЕС, Общината планира да изпълни проекти, получаващи безвъзмездна помощ от ЕС, чрез фирми, които ще получат мостово финансиране под формата на вътрешен заем  от бюджета на общината.

Тази схема ще повиши необходимостта от заеми, но размера на дълга покриван от данъчни приходи, няма да надвиши  скромните 40% от  консолидираните оперативни приходи към края на 2015 г.

Още новини