Начало Новини Актуално Станциите край полигон Змейово не били калибрирани?!

Станциите край полигон Змейово не били калибрирани?!

Актуално

Трите измервателни станции - в селата Ръжена и Остра могила, както и тази на самия полигон "Змейово", нямат документи за калибровка и не можело да се разчита на достоверността на данните им. Това заяви на поредния протестен митинг срещу обгазяването в събота Ясен Куманов от Гражданска инициатива "За чист въздух над Стара Загора".

Проверката била извършена на място в петък от експерти. За техния избор пък съдействал лично омбудсманът на РБългария Гиньо Ганев.
Куманов допълни, че гражданската инициатива е сезирала за екологичния проблем на региона всички посланици на ЕС в България и че по въпроса предстои актуално питане от фракцията на Зелените в Европейския парламент. Продължавало и събирането на подписи, които щели да бъдат изпратени в Европейската комисия. До събота те вече били приблизително 17 000, пише вестник Старозагорски новини.
Поредният протестен митинг пред сградата на Община Стара Загора уважиха около 300 души, а трибуната беше предоставена на всички, които имат отношение по въпроса. Освен традиционните оратори, думата взе и гражданин, нарекъл себе си Иванов или лицето "Х". Той заяви, че не участва на никакви други митинги освен на тези срещу обгазяванията, че в резултат на това два пъти бил арестуван и разпитван. Според "Х" източниците на обгазяване са два - полигон "Змейово" и Баритна мина, където в момента имало 70 - 80 тона тротил. Ако той гръмнел, пораженията щели да конкурират тези в Челопечене.

Ораторите призоваха към гражданска активност, акцентуваха върху броя на раковите и белодробните заболявания и се заканиха да продължат с протестите. Малко след 12 часа хората се отправиха на мирно шествие по ул. "Х.Д. Асенов" до Аязмото. Около десетина коли пък поеха с клаксони и листовки по ул. "Ген. Гурко", бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Августа Траяна" към крайния пункт на протеста - шадравана с жабките.
На входа на парка мъж на около 30 години, дошъл заедно със съпругата и тригодишното си дете, изрази учудване, възмущение и разочарование от пасивността на съгражданите си. Той призна, че вече сериозно се замисля дали да не продаде всичко, което притежава, и да заживее със семейството си извън България.

Още новини