Начало Новини Актуално Станциите край полигон Змейово май се повредиха

Станциите край полигон Змейово май се повредиха

Актуално

Когато станциите на РИОСВ - Стара Загора, разположени край полигон "Змейово", отчитат ниски стойности на атмосферните замърсители, министрите (б.р. - Нона Караджова и Николай Младенов) ги ползваха като водещ аргумент, че полигонът няма нищо общо с обгазяванията на Стара Загора. А когато отчитат наднормени стойности на азотни оксиди и фини прахови частици, се оказват нередовни.

Нищо старо не е забравено...

На този до болка познат факт станахме свидетели през последните няколко дни.
Преди няколко броя "Старозагорски новини" съобщи, че в 16 и 16.30 часа на 31 януари станцията на РИОСВ, дислоцирана в с.Остра могила, е отчела надпрагови стойности на азотни оксиди (444.495 микрограма на куб.м и 556.788 микрограма). Тези валидни стойности са от Системата за контрол качеството на атмосферния въздух, чиито данни постъпват в реално време и всеки един гражданин може да ги види в интернет, пише вестник Старозагорски новини.
Същия ден в другото село край полигон "Змейово" - Ръжена, станцията на РИОСВ отчете наднормени стойности на фини прахови частици, а жителите на съседно село се жалваха от метален прах, който остава по лъскави повърхности.

Да, ама не...

както казваше един известен български журналист.
Защото в сайта на РИОСВ на 1 февруари се появява следната информация (публикуваме я без редакторска намеса):
"Регионална лаборатория - Стара Загора, към Изпълнителната агенция по околна среда извърши проверка на Автоматичната измервателна станция в село Остра могила, община Стара Загора. Бе установено, че съществува нисък процент на светлина в приемащия модул, което е нарушило оптималната работа на станцията, и за периода 13.00 часа до 24.00 часа на 31 януари 2010 г. данните са девалидирани, за което е издаден съответният протокол за смяна на статуса им.
Поради пропадане на дългото трасе (намаляване на процента светлина под минимума, необходим за работата на анализатора) на станцията в село Ръжена за периода 03.00 часа на 31 януари до 15.00 часа на 01 февруари 2010 г. липсват данни за качеството на въздуха.

Кога РИОСВ казва истината...

Пак в сайта на РИОСВ, но няколко дни по-рано, е публикувана една друга информация, която въобще не се връзва с горецитираните им твърдения. А именно, че на 27 и 28 януари т.г. е извършена проверка и калибриране на двете станции в селата Остра могила и Ръжена от оторизираната фирма "Лаб консулт" - София. Което означава, че е трябвало да работят безпроблемно на 31 януари, когато станцията на Остра могила е отчела надпрагови стойности на азотни оксиди и тази в Ръжена - наднормени стойности на фини прахови частици.

Този цирк вече сме го гледали

Двете информации на РИОСВ очевидно си противоречат, но от това на жителите на Стара Загора, Остра могила и Ръжена няма да се чувстват здравословно по-добре.
Същите проблеми (едно към едно) се случваха и в годините на предходните обгазявания, когато се тръбеше само за единиците наднормени стойности на серен диоксид (предвид удобния "замърсител" - ТЕЦ-овете на комплекс "Марица Изток"), а за стотиците наднормени въглеродни оксиди се премълчаваше. И тогава се разваляха газанализатори, за да не бъдат отчитани "неудобните" газове. Същите, които бяха регистрирани миналата година при взрива в поделението на Челопечене.
Е, този цирк вече наистина сме го гледали. А ако искат да ни лъжат, нека го направят по-интелигентно, както беше писал някога Пушкин.

Още новини