Начало Новини Актуално Стачката в Мини Марица изток започва на 15 януари

Стачката в Мини Марица изток започва на 15 януари

Актуално

Мини Марица изток ЕАД

Стачката в Мини Марица изток ЕАД ще започне на 15 януари. Стачните комитети ще обявят на същата дата в 10,00 часа точния час на старта на ефективния протест и действията, които ще бъдат предприети. На последните преговори на 13 януари, подължили 12 часа, синдикатите и ръководството на дружеството отново не постигнаха съгласие. 

Според синдикатите, няма сближаване на позициите по нито една от 5-те точки и до подписване на споразумителен протокол не се е стигнало по вина на мениджмънта на дружеството.

От своя страна ръководството на дружеството заяви, че са се водили реални преговори, а зам.-министърът на икономиката Делян Добрев уточни, че е смятал, че те ще приключат с успех, но за съжаление, когато е станало въпрос за пари, консенсус не е постигнат.Основното искане на синдикатите е за изплащане на допълнителни бонуси по 1000 лева на човек, заради постигнати добри производствени резултати.

На 14 януари всички работници в трите рудника на мините са дали 100% съгласие за започване на ефективна стачка, съобщи председателят на КНСБ в дружеството Валентин Вълчев.

В мините работят 7 100 души. Средната работна заплата е 1580 лева. Всеки получи за Коледа премия от по 1 330 лева и по 760 лева за отоплителния сезон.

По време на стачка дружеството ще генерира на ден загуби между 2,6 и 2,8 млн. лева.

Още новини