Начало Новини Актуално Стачката в Мини Марица изток ще доведе до 2,8 млн. лева загуби на ден (видео)

Стачката в Мини Марица изток ще доведе до 2,8 млн. лева загуби на ден (видео)

Актуално
Багер

Ръководството на Мини Марица изток заяви, че няма неизпълнени ангажименти към своите служители и работници. Мениджмънтът на най-голямото в България въгледобивно дружество представи пред медиите своето становище по повод готвената стачка на синдикатите, заради неизплатени, според тях, еднократни бонуси за добро производство в размер на близо 10 млн. лева.

Тази сума не е предвидена в бизнес плана на дружеството, не е и процентно конкретизирана.

Нямаме неизпълнени ангажименти, регламентирани в споразумението от 12 юли. Нещо повече, там имаше заложено увеличение на заплатите с 10%, но ние успяхме да направим средният процент на увеличение на 15%., каза изпълнителният директор инж. Евгени Стойков.

Ръководството на Мини Марица изток е се надява, че до стачка няма да се стигне. Разчита за това на отговорността на синдикатите, защото загубите ще бъдат огромни - около 2,8 млн. лева на ден, като над 1 млн. лева от тях са неустойките, които въгледобивното дружество ще трябва да плащат на ТЕЦ-овете в комплекса.

Средната работна заплата в мините е 1580 лева. В дружеството работят около 7150. За Коледа всеки от тях получи по 1335 лева и още по 760 лева за отоплителния сезон.

Според зам.-директора на мините инж. Стефан Танев, зад стачката не стоят икономически искания, а опит за дискредитиране на ръководството, защото е успяло за 1 година да пресече много кражби на горива и метали.
Работниците искат това, което те са заработили. Това не е бонус, а заработен труд, заяви Пенчо Токмакчиев - председател на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ.

Не е ясно дали ще има стачка, но на този етап синдикатите не приемат предложенията на ръководството - в рамките на 2 млн. лева само работниците, заети в производството, да получат бонуси, защото имало неизгодни условия, като това - ръководството еднолично да определя щатното разписание.

6 януари е последният ден от 3-дневния срок. Дали ще има стачка, ако няма разбирателство и споразумение, и кога ще започне тя, ще реши стачният комитет, заяви Валентин Вълчев, председател на КНСБ в Мини Марица изток ЕАД.

В следобедните часове на 6 януари синдикалните лидери в Мини Марица изкот ЕАД обявиха, че отлагат началото на ефективните стачни действия с една седмица, като до 13 януари ще си търси решение на спора с ръководството на дружеството.

 

Още новини