Начало Новини Актуално Стачката в Мини Марица-изток продължава

Стачката в Мини Марица-изток продължава

Актуално

Ефективната стачка в Мини Марица-изток продължи и вчера. Спряно е подаването на въглища за четирите централи - Брикел, ТЕЦ Марица-изток 2, ТЕЦ Ей И ЕС Гълъбово и ТЕЦ КонтурГлобал Марица-изток 3. След като получиха назначенията си в трите рудника, работниците от дневната смяна заеха работните си места, но не изпълняваха служебните си задължения.

По данни на стачния комитет, от 2570 човека, които са били на работа вчера, в протеста са се включили 2370 - 92 на сто. По данни на ръководството на Мини Марица-изток ЕАД пък, от получилите назначение 3000 работници и служители участие са взели 2400 - 79 на сто.

Проведена е работна среща между мениджмънта и стачния комитет, на която са уточнявани детайли от арбитражното решение по изпълнение на минималните дейности, но разговори по спорната точка 3 от споразумението не са водени. И двете страни поотделно декларират готовност за преговори, но до реални действия не се стигна. Синдикатите потвърдиха позицията си, че стачката е безсрочна.
За момента няма недостиг на въглища в централите, чиято обща инсталирана мощност е 3344 мегавата. Запасите им са за около десет дни. Това обаче не изключва възможността четирите топлоцентрали да потърсят неустойка, която по предварителни разчети ще достигне ежедневно 1 млн.лв., тъй като трябва да се покрие т.нар. разполагаемост, която те получават от НЕК.

Според специалисти в бранша, ако това се случи, след десетина дни въгледобивното дружество може да бъде обявено в несъстоятелност, а пътят за оцеляване е само един - приватизация.
Пред БНТ вчера министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков заяви дословно: Загубите са между 2 и 3 млн. лева на ден, което ще понесе Мини Марица-изток (б.р. - в тях са включени и загубите на дружеството от нереализация на въглища), но трябва да е ясно, че заради тези действия тази цена, под една или друга форма, ще бъде платена от цялото общество, чрез по-високата цена на тока, получен от алтернативни източници. ОЧЕВИДНО ИМА НАТИСК ЧРЕЗ ЗАПЛАХА ОТ ЕНЕРГИЙНА КРИЗА. Това е подход, който аз категорично не приемам. До началото на април заплатите на всички работещи в мините бяха увеличени с 15%. Дойде краят на годината и те поискаха още 1000 лв., това е подход, който категорично не може да работи. Министърът показа и графика с ръста на работните заплати, спрямо увеличението на продуктивността: 475% по-високи заплати срещу 73% повишена продуктивност в мините.

Няма ли кой да каже баста?

Вчера БНТ беше единствената национална електронна медия, която предава на живо от мястото на събитието - тоест стачката. Лидерът на КТ Подкрепа в мините - Генчо Генчев, внесе нов анонс към известните досега искания: (б.р. - цитатът е дословен): Докато не бъдат изпълнени исканията, докато работодателят не подпише - не само той, но и хора от принципала - правителството, не подпишат гаранция, че ще бъде изпълняван КТД и на хората ще бъдат осигурени изправни съоръжения за работа. До тогава стачните действия няма да бъдат прекратени. Но по непонятни причини, нито той, нито колегата му от КНСБ споменаха за основното си искане - получаване на 1000 лева допълнителни премии на човек, заради постигнатите високи производствени резултати, което всъщност препъна и подписването на споразумението между ръководството и синдикатите през последната седмица на преговорите и основно в петък - 13 януари.
Към днешна дата стачката е факт, както и инатът на синдикалните лидери, което не вещае нищо добро не само за комплекс Марица Изток, но и за България, в това число и всички български домакинства. Ако, разбира се, някой не каже баста!

Коментар: вестник Старозагорски новини

Още новини