Начало Новини Актуално Стачката в Мини Марица изток приключи (видео)

Стачката в Мини Марица изток приключи (видео)

Актуално
Мини Марица изток

Миньорите в Мини Марица изток преустановиха стачката. Синдикатите и ръководството на компанията се споразумяха след 15-часови преговори, които приключиха около 5,30 часа в неделя сутринта. В преговорите участваха заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и лидерите на КНСБ и КТ Подкрепа Пламен Димитров и д-р Константин Тренчев.

Мините възстановиха своята работа в 8 часа на 22 януари. Износът на ток от България ще да бъде подновен, след като централите от комплекса натрупат необходимата суровина, за да работят с оптимална мощност. Ръководството на дружеството прие да бъдат подобрени условията на труд и да бъдат назначени нови хора. Нуждата от запълването на свобонтите работни места и новите назначения на ще се уточнят с управителите на рудниците.

Договорено е работниците да получат 2 милиона и 130 хиляди лева под формата на допълнителни бонуси към заплатите си, но при условие, че пропуснатите количества по
време на 7-дневната стачка бъдат компенсирани.

Двете страни поеха ангажимента да работят за модернизация, по-висока ефективност и добри производствени резултати на най-голямото въгледобивно дружество в страната, се казва в съобщение на Мини Марица изток ЕАД.
С подписването на настоящото споразумение, всички спорни въпроси от споразумението по протокола от 12.07.2011 г. и изпълнението му се приемат за уредени. Участниците в преговорите изразиха удовлетворението си от постигнатото споразумение, декларираха, че то отговаря на интересите им и е постигнато в дух на сътрудничество, взаимни отстъпки и зачитане на интересите и на двете страни.

Още новини