Начало Новини Актуално Стачката в Мини Марица изток ЕАД започва в 20,00 часа (видео)

Стачката в Мини Марица изток ЕАД започва в 20,00 часа (видео)

Актуално
Мини Марица изток

На 15 януари от 20 часа в Мини Марица изток ЕАД започва безсрочна стачка, съобщиха лидерите на двата синдиката. Хората ще останат по работните си места, но ще спре добива и подаването на въглища към 4-те централи в комплекса. Основното искане е за изплащане на допълнително възнаграждение в размер на 1000 лева на човек за добри производствени резултати.

Според синдикатите стачката няма да доведе до недостиг на ток за населението, защото потреблението на битовите абонати се покрива от АЕЦ Козлодуй, а те ангажимент към промишлените абонати и към износа на ток, нямали.

Изпълнителният директор на дружеството инж. Евгени Стойков призова чрез медиите работниците да проявят разум и отговорност. Той добави, че ще поканят днес синдикатите на нови преговори и очаква да не се стига до ефективни протестни действия.

Евгени Стойков заяви, че ръководството има готовност да изплати допълнителни възнаграждения само на пряко заетите в производството, които са допринесли за добрия резултат. Извън това, за четвъртото тримесечие със заплатите за месец декември 2011 г., ще бъдат разпределени компенсации средно по 450 лева.

Изпълнителният директор на Мини Марица изток ЕАД Евгени Стойков подчерта, че стачката ще донесе на ден по 3 млн. лева загуби на дружеството. Ако съдът прецени, че тя е незаконосъобразна, всеки участвал в нея ще бъде финансово и дисциплинарно санкциониран.

Когато някой си играе с важни неща - като синдикатите при стачката в Мини Марица изток, наистина има определени рискове за страната, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. България има резерви, които ще бъдат включвани поетапно при нужда, но това може да окаже влияние върху цената на тока, поясни министърът.

Между 2 и 3 млн. лева на ден ще бъдат щетите за България, каза още той. Трайков поясни, че в следствие на това централите ще държат неустойки, заради спрения износ на ток. Мини Марица изток могат да достигнат до ръба на банкрута и за това ще бъдат виновни стачкуващите сега работници.

Министър Трайчо Трайков заяви категорично, че режим на тока в България няма да има.Още новини