Начало Новини Актуално Стачка за заплати в Ремотекс - Раднево

Стачка за заплати в Ремотекс - Раднево

Актуално

Заради неизплатени заплати вчера работниците от "Ремотекс - Раднево" ЕАД излязоха на едночасова стачка от 10 до 11 часа. В петък - 18 декември, изтича 14-дневният срок, след който стачката ще бъде целодневна, ако дотогава синдикатите и собствениците не постигнат споразумение.

Лидерът на КТ Подкрепа във фирмата Живко Запрянов съобщи пред вестник Старозагорски новини, че забавянето на заплатите е от два месеца, но имало и работници, които не са получили три работни заплати. За последно собственици платили на 3 и 4 декември, когато повече от половината персонал получил парите си за м.септември.
Вчера следобед синдикатите са имали среща с един от собствениците, който заявил, че заводът имал осигурена работа, но се чакали преводи от мините и ако това станело, до 23 декември щели да бъдат изплатени заплатите за м.октомври, а ноемврийските - евентуално през м.януари догодина. Синдикатите на "Ремотекс - Раднево" обаче поддържали връзка със свои колеги от мините, които им съобщили, че парите са преведени и връзката някъде се губела.
"23 декември е последният за тази година работен ден на предприятието и ако заплатите не бъдат изплатени, това ще бъде най-кошмарната Коледа и Нова година за 940 души. Днес (б.р. - вчера) напуснаха 6 души. Хората вече не издържат, предпочитат да отидат в Бюрото по труда, търсят си друга работа. Лошото е, че напускат основни работници, а не хората от администрацията, които нищо не произвеждат", коментира синдикалният лидер.
Освен заплатите, работодателите дължали и близо 100 000 лв. на синдикалните каси на КНСБ и КТ "Подкрепа", съобщи още Запрянов. С взаимоспомагателните каси се отпускали по 3000 лв. заеми на работниците при минимална лихва от 2-3%. "Работодателят ги удържаше по фишовете, но не ги превеждаше на нашите сметки. Сега водим дело и си търсим парите заедно с лихвите, пропуснатите ползи, нанесените щети и т.н. Тези каси бяха голямо облекчение за всички. Сега сме с вързани ръце", каза още Запрянов.
Днес отново синдикати и работодател ще седнат на масата за преговори. Ако не се стигне до решаване на проблема, най-вероятно в петък ще започне целодневна ефективна стачка във фирмата.

Още новини