Начало Новини Актуално Стачка в Мини Марица изток ще има ако не се изплатят договорените бонуси (видео)

Стачка в Мини Марица изток ще има ако не се изплатят договорените бонуси (видео)

Актуално
Багер

Ако ръководството на Мини Марица изток ЕАД не изпълни ангажиментите си по подписаното на 12 юли споразумение, стачка ще има, заяви председателят на КНСБ в мините Валентин Вълчев. Ще бъде преустановено подаването на въглища към четирите централи в комплекса, което ще се отрази сериозно и на тяхната дейност.

Те разполагат с едноседмични запази от суровината. Ще бъдат принудени на преминат на авариен режим на робота и да спрат производството на електроенергия, каза Валентин Вълчев.

Мини Марица изток - стачка Валентин Вълчев ННСБ

Синдикалният лидер уточни, че в публичното пространство се спекулира като се твърди, че миньорите искат увеличаване на заплатите. Става въпрос за еднократно изплащане на бонуси за добро производство. Сумата, която трябва да бъде разпределена е около 10 млн. лева.

В навечерието на Коледа всички 7150 души, работещи във въгледобивното дружество получиха по над 1300 лева премии, но те нямали нищо общо с договорените през лятото допълнителни средства. Средната работна заплата е 1400 - 1500 лева.

Решението за започване на стачка е подадено за разглеждане в Националния институт за помирение и арбитраж, който трябва да излезе с решение на 3 януари до края на работния ден.

Още новини