Начало Новини Актуално Стабилно и компетентно представяне на Кристалина Георгиева в ЕП

Стабилно и компетентно представяне на Кристалина Георгиева в ЕП

Актуално

За разлика от изслушването на първия български кандидат за еврокомисар Румяна Желева, днешното премина гладко. Няколко пъти залата, в която се проведе то, избухваше от бурните аплодисменти на одобрение от отговорите и поведението на българския кандидат за еврокомисар. По време на изслушването цареше ведро настроение и се чувстваше приятелското отношение и уважение от страна на голяма част от евродепутатите към българския кандидат за еврокомисар.

Тя беше похвалена за компетентността и спокойното си поведение. Самата Кристалина Георгиева беше уверена в поведението си, отговаряше със самочувствие на зададените й въпроси, даваше конкретни и задълбочени отговори, без да чете, предаде econ.bg. Няколко пъти тя се позова на опита си в Световната банка, чийто вицепрезидент беше преди да бъде номинирана за еврокомисар. В няколко ситуации се оказа, че не може да даде отговор на зададения й въпрос. В тези случаи тя обеща на евродепутатите да проучи темата и да им отговори при следващата си среща с тях.
Изслушването на Георгиева, в което тя трябваше да демонстрира подготвеност и идеи за развитие на поверения й от председателя на ЕК Жозе Барозу ресор - "Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи", започна малко след 13:30 часа българско време.
Първият знак на одобрение към Георгиева дойде още след нейните встъпителни думи. Те бяха произнесени след като председателят на Комисията по развитие Ева Жоли (Зелени, Франция)откри заседанието и разясни реда, по който ще се провежда то, и след като политическите групи в комисията направиха кратки изявления, в които обобщиха очакванията си от изслушването.
За мен е чест и отговорност да съм тук. За нуждаещите се по света ресорът Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи е най-важният портфейл на Комисията. Така започна встъпителното слово на Кристалина Георгиева. В допълнение тя спомена, че над 90% от европейските граждани искат Европа да има по-голяма готовност при реакция при бедствия.
Изправени сме пред криза - тази в Хаити, която отне над 150 000 човешки живота, продължи Георгиева. Тя изтъкна, че изграждането на всичко в карибската държава ще трябва да започне от нулата, но допълни, че хаитяните няма да са сами в този процес. "Аз ще се постарая всичко, с която Европа може да помогне, да бъде осигурено", обеща Георгиева. Тя изтъкна още, че след като кризата в Хаити утихне, ще трябва да се работи върху това при подобни ситуации занапред Европа да действа много по-бързо и да е много по-видима, отколкото досега.
Георгиева изброи няколко основни приоритета, които ще следва в своята работа като еврокомисар: подобряване на координацията при хуманитарни проблеми и реакция при възникнали кризи - между държавите в Европейския съюз от една страна и между хуманитарните и военните звена от друга; защита с помощта на международното хуманитарно право както на хуманитарните работници, така и на пострадалите при конфликти хора; укрепване на инструмента за гражданска отбрана в ЕС; създаване на европейски доброволчески корпус; тясно сътрудничество с колегите й от ЕК.
Именно в края на изказването на Георгиева евродепутатите я аплодираха бурно.
След встъпителното й експозе, те започнаха да й задават въпроси, свързани с ресора, който се очаква тя да оглави.
След поредица от въпроси, засягащи пряко хуманитарната помощ, оказвана от ЕС, към Георгиева беше отправено питането защо при положение, че е играла толкова важна роля в Световната банка като неин вицепрезидент, е решила да застане днес пред евродепутатите като кандидат за еврокомисар. След секунди размисъл, тя отговори, че е имало две основни причини. Първата е, че след неодобрението, което срещна първият български кандидат Румяна Желева, са се създали "доста необичайни обстоятелства". Георгива заяви: "Хората в България не бяха доволни, трябваше да се действа бързо". Тя изъкна, че нейното семейство - съпруът и децата й, живеят в България и знаела добре какви са настроенията. "Когато премиерът ми се обади, за да ме попита дали съм съгласна да бъда номинирана за кандидат комисар, почувствах даването на положителен отговор като свой дълг", каза Георгиева. Другата причина, изтъкната от Георгиева, е фактът, че тя се чувства подготвена за ресора, който й е определен - "това е един от четирите ресора, за които се чувствам квалифицирана и са ми на сърце", заяви тя. "Надявам се, че ще мога да придвижа нещата към по-добро, ако ме одобрите за поста", завърши Георгиева.
След този отговор залата отново избухна в аплодисменти.
В края на изслушването Кристалина Георгиева получи думата за обобщаващи финални думи. Тя благодари на депутатите за плодотворната дискусия и за добрите идеи, които са й дали, като ги увери, че голяма част от техните предложения ще бъдат включени в бъдещата й работа като еврокомисар.
Финалът на изслушването беше непринуден и личен. Георгиева сподели, че днес е рожденият ден на майка й която става на 89 години. Тя обясни, че майка й е била свидетел и на Втората световна война, и на разделението, поставено от Желязната завеса, но въпреки всичко винаги е вярвала в обединена Европа. Тя обясни, че ако изслушването й не беше днес, щеше да бъде с майка си, за да отпразнуват заедно празника. Сподели също, че майка й винаги е искала тя да научи френски. Ето защо, като обещание, отправено към нея по случай рождения й ден, Георгиева заяви: "Майко, ако бъда избрана за еврокомисар, ще науча френски".
От своя страна, председателят на комисията заяви: "Уверена съм, че много от нас, които сме в тази зала днес, ще се радват да ви помогнат в този процес".

Изслушването на Кристалина Георгиева може да бъде проследено на: http://www.europarl.europa.eu/hearings//default.htm?language=BG.

Още новини