Начало Новини Актуално Срокът на плащанията за услуги и стоки ще бъде 30 дни

Срокът на плащанията за услуги и стоки ще бъде 30 дни

Актуално
Стара Загора

Европейският парламент прие в Страсбург нови правила за забавените плащания по търговски сделки. Като общо правило, срокът за публичния и частния сектор за плащане по сделки за услуги или стоки ще бъде 30 дни. В контекста на настоящата икономическа криза, забавените плащания за услуги или стоки могат да доведат до фалит някои фирми с натрупани закъснели вземания, съобщи евродепутатът Илиана Иванова.

За да подкрепи малките и средни предприятия в Европа, които са особено уязвими спрямо закъснели плащания от клиенти, преговарящите от страна на ЕП успяха да постигнат споразумение със Съвета за обновяване на директивата за забавените плащания, която да затегне сериозно правилата относно сроковете.
„В резултат на световната финансова и икономическа криза и намаляването на възможностите за банково финансиране, все повече компании срещат затруднения в събирането на сумите, дължими от техни търговски партньори. Затова беше важно ЕП и Съвета да постигнем съгласие на първо четене, за да подпомогнем по-бързото възстановяване на бизнеса и особено малките и средни предприятия“, коментира българският евродепутат Илиана Иванова от Групата на ЕНП (ГЕРБ). „В рамките на изготвянето на директивата имах възможност да консултирам българския бизнес, който подчерта като особено подходящи предвидените правила, които определено ще имат дисциплиниращо действие“, добави Илиана Иванова.
По данни на Българската стопанска камара, повече от една четвърт от общите задължения на предприятията от нефинансовия сектор към доставчици и клиенти са с просрочени плащания и този дял непрекъснато нараства в последните години. Приетите правила  дават гъвкавост на фирмите при договаряне на сроковете, регулира се процедурата за приемане и проверка, както и наказателните лихви при забавени плащания.

Още новини