Начало Новини Актуално Срещу 30 000 лева парична гаранция пуснаха от ареста лихваря Илчо Илев

Срещу 30 000 лева парична гаранция пуснаха от ареста лихваря Илчо Илев

Актуално

Апелативен съд - Пловдив, вчера пусна от ареста бившия шеф на Следствения арест в Стара Загора и настоящ адвокат Илчо Илев срещу парична гаранция от 30 000 лева. Съдът е сметнал, че за изминалите 9 месеца, откакто Илчо Илев е с мярка за неотклонение задържане под стража, голяма част от свидетелите са разпитани и няма опасност той да окаже влияние върху тях или да извърши ново престъпление.

Взет е предвид и фактът, че разследването е към приключване. Това съобщи пред Старозагорски новини говорителят на Апелативния съд.

Научили за новината, вчера десетина старозагорци, пострадали от лихварската дейност на Илев, с часове чакаха във фоайето на Община Стара Загора министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, чийто протокол първоначално предвиждаше да се срещне с кмета Живко Тодоров, а след това да участва в освещаване на знамето на ОДМВР. Тъй като министърът закъсня, пострадалите, които се явяват и свидетели по разследването срещу Илев, снощи изчакваха края на церемонията, за да разговарят с министър Цветанов. Страхуваме се, че след като го пуснат от ареста, отново ще започнат заплахите. Страхуваме се за живота си! Илев ни е заключвал в кантората си и ни е отправял всякакви заплахи, заяви вчера пред наш репортер Станка Иванова, член на Неправителствената организация Справедливост за хората. В сдружението са обединени хора, пострадали от лихварската дейност на бившия шеф на Следствения арест в Стара Загора. Те се заканиха, че ако не бъдат чути, ще стигнат и до Европейската комисия по правата на човека в Страсбург.

Припомняме, че на 27 юни т.г. Окръжен съд - Стара Загора, остави без уважение молбата на Илев да бъде пуснат под домашен арест (за което пледира адвокатът му от Софийската адвокатска колегия). За отправените заплахи към свидетели съобщи и представител на обвинението по време на съдебното заседание. И ако неговите мотиви са били чути от старозагорските магистрати, то пловдивските им колеги явно са взели под внимание други обстоятелства. Проверката на Старозагорски новини вчера установи, че поне едно от твърденията на говорителя на Апелативния съд (за финализирането на разследването) не отговаря на ситуацията. Тоест, поради многобройните обжалвания на Илев за промяна на мярата му за неотклонение, от три месеца материалите пътуват между съдилищата в Стара Загора и Пловдив, което лишава разследващите да си довършат работата. Предвид и факта, че по разследването има още няколко човека с мярка задържане под стража, които също обжалват ареста си, не е ясно кога то реално ще приключи и материалите ще бъдат предадени в Специализираната прокуратура.

Илчо Илев, заедно с негови приближени (рода, съпруга и съдружник) беше задържан на 28 октомври 2011 г. при полицейската акция Лихварите. Повдигнатите срещу Илев обвинения са по чл.321, ал.3 от НК за организиране и ръководене на престъпна група, по чл.252 за лихварство и по чл.253 - за пране на пари.
Към момента на арестуването на Илев и сие беше установено, че над 400 човека са били клиентите на лихварската група, над 200 са били вписаните ипотеки над имоти - собственост на задлъжнели лица по договори за заем, записи на заповеди и договори за ипотеки. Десетки лица вече са загубили необратимо имотите си, а има и такива, които са останали на улицата. Една жена от тях в момента е в Онкодиспансера и това е единственият покрив над главата ѝ.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини