Начало Новини Актуално Среща с проф. Минко Балкански и представяне на филма и книгата Завет, писмата на баща ми

Среща с проф. Минко Балкански и представяне на филма и книгата Завет, писмата на баща ми

Актуално

Среща с проф. Минко Балкански и представяне на филма и книгата Завет, писмата на баща ми ще се проведат на 26 април в залата на Регионална библиотека Захарий Княжески в Стара Загора. Събитието започва в 18 часа. То се организира от Фондация Миню Балкански - с. Оряховица, Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи Проф. Минко Балкански - Стара Загора, Община Стара Загора и Училищното настоятелство Съвет на мъдреците към ПГКНМА Проф. Минко Балкански.

Организаторите канят старозагорци на срещата с именития българин и на представянето на филма и книгата.

Професор Минко Балкански е учен, носител на наградата Фон Хипел, с вяра и надежда в таланта и възможностите на българската младеж.

Роден е на 24 юли 1927 г. в село Оряховица, Старозагорско. Основно и средно образование завършва в гр. Нова Загора. През 1946 емигрира във Франция, където завършва висшето си образование.

Представял е свои изследвания в 34 университета в Европа, Азия и Америка. Резултат от дългогодишната научна дейност на проф. Балкански са публикуваните 30 книги и над 600 научни публикации.

Той е почетен професор на Университета Пиер и Мари Кюри в Париж, гост-професор в Калифорнийския университет, с дълго научно сътрудничество с Индия, където е член на Индийската академия на науките. Осъществява научно сътрудничество с Франция, Япония Полша, Китай и много други страни. Професор Балкански е Доктор хонорис кауза на Софийския университет, Американски университет - Благоевград, Нов български университет - София, Тракийски университет - Стара Загора, Тбилиски държавен университет, Грузия. След 1993 г. се заема с активна дейност в помощ на науката и образованието в България.

Открива и подпомага развитието на изключителни български таланти в областта на науката и изкуството и ратува да се прочуят в световен мащаб най-блестящите даровити българи, както и богатството на българската култура.

Още новини