Начало Новини Актуално Среща на Евроклуба при БТПП по повод Латвийското председателство на Съвета на ЕС

Среща на Евроклуба при БТПП по повод Латвийското председателство на Съвета на ЕС

Актуално

Среща на Евроклуба при БТПП по повод Латвийското председателство на Съвета на ЕСЕвроклубът при БТПП отбеляза на традиционна среща новата смяна на председателството на ЕС. Участие в събитието взеха посланици и търговски представители на страни членки на ЕС, представители на правителството и бизнес средите, както и на неправителствения сектор, журналисти и членове на Управителния съвет на БТПП.  Цветан Симеонов, председател на БТПП, откри срещата с пожелания за успешна 2015 година, като изтъкна, че тя ще бъде ключова за БТПП - ще отбележи своя 120-годишен юбилей.

Н.Пр.Марко Контичели, посланик на Италия у нас, представи постигнатите резултати в периода на италианското председателство на Съвета на ЕС през втората половина на 2014 година. Двете най-непреходни постижения по време на председателство са от eдна страна превръщането на икономическия растеж на Европа и инвестициите в основна цел, а от друга – доказването на Европейския съюз като общност на споделени ценности.

На свой ред проф. Александър Попов, почетен консул на Латвия в България, очерта приоритетите на латвийското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2015 година. Сред набелязаните приоритетни области са засилването на конкурентоспособността на Европа, единният дигитален пазар и ангажираността на ЕС по отношение глобалните проблеми. Подчертано бе също, че с оглед на неспокойната обстановка в глобален план, сред водещите приоритети на председателството ще бъдат борбата с тероризма и справянето с украинската криза.

Андреа Казини, главен оперативен директор и зам.-председател на УС на УниКредит Булбанк, представи прогноза за развитието на българската икономика през 2015, като отбеляза и основните моменти на подобрение през изминалата 2014 г. Той отчете като позитивна тенденция раздвижването на пазара на труда. Прогнозата за българската икономика през 2015 г. е за относително слабо подобрение, с основни двигатели усвояване на европейските фондове и стимулиране на потреблението на домакинствата чрез по-ниски цени на използваната енергия.

В края на срещата Пламен Стоянов, национален изпълнителен директор на SOS Детски селища България, призова присъстващите да бъдат солидарни с проблемите на изоставените деца в името на общото ни бъдеще, в духа на социална и ангажирана Европа.

Още новини