Начало Новини Актуално Средно с 10,21% скача токът от EVN за гражданите

Средно с 10,21% скача токът от EVN за гражданите

Актуално

цени ток

Средно с 10,21% скача цената на тока, доставян от EVN България от 1 юли, сочи доклад на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР, представен на откритото заседание за утвърждаване на цени в сектор Електроенергетика на 1 юни.

От електроразпределителното дружество EVN предлагат за битовите потребители цената на електроенергията за дневна тарифа да се повиши от 15,13 ст. На 16,62 ст. за киловатчас или с 9.84%. За нощната тарифа промяната нагоре е с 10,59%, т. е. От 10,17 ст. Става 11,25 ст. за киловатчас.

Доста по-сериозно е поскъпването за бизнеса. Най-много ще плащат абонатите с измерване на две скали за нощна зона - тарифата за средно напрежение скача с 16,30%, а за ниско напрежение повишението е с 14,18%.
Готвеното увеличение с приблизително 10% в цената на електроенергията от 1 юли ще се дължи до голяма степен на присъединяването към електроенергийната система на страната на електроцентрали, работещи с възобновяеми енергийни източници (соларни, вятърни и други ВЕИ), стана ясно на заседанието. Според председателя на комисията Ангел Семерджиев, 6% от увеличението се дължи на присъединяването на ВЕИ, а останалите 4% ще са за компенсиране на разходи от всички други електроцентрали, както и за изкупуване на електроенергията от ТЕЦ AES Гълъбово.

В дългосрочен план цените на конвенционалните електроцентрали ще се вдигат заради закупуване на квоти въглеродни емисии, каза още Семерджиев. Той посочи, че старите централи трябва да изградят сероочистващи инсталации, за да продължат да работят, а това се отразява като разход и влиза в цената.

От Доклада на работната група става ясно, че със заявление от 27 март т. г. „ТЕЦ Марица Изток 2 предлага за утвърждаване за периода от 1 юли т. г. до 30 юни 2013 г. цена за енергия – 37,12 лв./МВтч и цена за разполагаема мощност – 28.32 лв./МВтч. Дружеството мотивира исканото изменение на цената с изграждането на сероочистващи инсталации на блок 5 и 6, което от 21 май 2010 г. финансира изцяло със собствени средства, както и прогнозиране на разходи за закупуване на квоти за емисии на парникови газове. Работната група обаче позволява увеличение на цената само с 2% и предлага след направените корекции цена за енергия 35.71 лв./МВтч и цена за разполагаемост  27,77 лева/МВтч.

Според регулатора, цените на Ей и Ес - 3С Марица-изток 1 и на КонтурГлобал Марица-изток 3 се определят по дългосрочен договор и за предстоящия ценови период стойностите са съгласно финансов модел към него.
За Брикел преференциална цена на електрическа eнергия от комбинирано производство е 121,36 лв./МВтч, което е намаление с 22,3%. Топлинната енергия с гореща вода ще струва 51,38 лева/МВтч, или с 9,5% по-малко от досегашната цена.

Информация: вестник Новината

Още новини