Начало Новини Актуално Средна гора АД работи по проект за модернизация, финансиран по ОП Конкурентоспособност (видео)

Средна гора АД работи по проект за модернизация, финансиран по ОП Конкурентоспособност (видео)

Актуално
Средна гора

Средна гора - Стара Загора е най-голямото дружество в България за производство на столове от иглолистна дървесина и е изцяло експортно ориентирано. Предприятието е предпочитан партньор от страна на световно известни компании в сектора на производство на мебели. Ежегодно инвестира над 1 млн. лева собствени средства. Успешно работи и по проекти, финансирани от Оперативните програми на ЕС.

Наскоро спечелихме проект по ОП Конкурентоспособност, на стойност около 2,3 млн. лева. С около 40% от средствата започваме ново производство на многофункционално детско столче на норвежката фирма Стоке, съобщи управителят на дружеството Александър Палешутски. Останалите 60% от финансирането по проекта ще бъдат инвестирани в модернизация и увеличаване на капацитета на мощностите. Това ще позволи до края на годината дружеството да произвежда по 3000 стола на ден, при сегашните 2 300 стола на ден.

В Средна гора работят около 420 души. Норвежкият проект ще осигури допълнително 60-70 нови работни места. допълнително хора ще бъдат наети и в резултат на увеличаването на капацитета на дружеството, чрез проекта за модернизация. Средна гора работи и по още един проект, чието успешно реализиране също ще доведе до увеличаване на работните места - за производството на 1 милион стола годишно за ИКЕА.

За да се осъществи този проект, дружеството трябва да е обезпечено с дървесна суровина. Припомняме, че фирмата, която е приоритетен партньор на мебелния гигант ИКЕА, точно преди 6 години остана без борова дървесина за продукцията са, независимо от авансовите плащания и договорите със съответните стопанства.
В момента има достатъчно дървесен материал за българските фирми, но той се изнася за Турция.

За да не бъдат поставени българските фирми в ситуация да не могат да си изпълнят поръчките, заради липса на суровина, трябва да им дългосрочни договори. От това ще печели и държавата, категоричен е Палешутски.

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов съобщи, че е запознат с проблема и увери, че той ще бъде решен с новия Закон за горите. Вече са създадени 6 държавни горски предприятия. Собствениците на мебелни фирми ще сключват с тях дългосрочни договори, защото това е много важно за бизнеса.
По този начин предприемачите в мебелния бранш ще могат да планират работата си и няма да зависят от конюнктури, каза още министър Найденов.Видеото в сайта на youtube

Още новини