Начало Новини Актуално Спряна е храната за пациентите в Казанлък, не достигат средства и за медикаменти

Спряна е храната за пациентите в Казанлък, не достигат средства и за медикаменти

Актуално
болница

Известният в региона гинеколог и лидер на КНСБ в казанлъшката болница „Д-р Христо Стамболски“ д-р Захари Стойчев от вчера започна гладна стачка. В продължение на 3 дни той ще бъде на работното си място, но ще пие само вода. По този начин докторът се надява да привлече общественото внимание към критичното положение на малките болници в страната. Това е вторият лекар в страната, поел такъв риск.

Д-р Захари Стойчев работи като лекар вече 37 години. Той споделя, че такъв хаос в здравеопазването не помни да е имало някога. Затова е решил да предприеме  крайната мярка като начин на протест срещу недофинансирането на системата и кризисното състояние на здравеопазването.
„Стачката не е само за болницата в Казанлък. Предполагам, че има здравни заведения и в много по-тежко състояние. Стачката не е локална, а е насочена срещу политиката в здравеопазването, която се води в момента. За мен тя е антидържавническа. Защото, когато ти лишиш един народ от здравеопазване, стратегически го унищожаваш“, обясни д-р Стойчев. Той е категоричен, че съществува пълно безхаберие от страна на управляващите и те не предприемат мерки за стабилизирането на системата.
„Притеснена съм за здравословното състояние на д-р Стойчев“, сподели вчера управителката на болницата д-р Кети Манолова-Владкова и допълни: “Съжалявам, че колегата става жертва на системата, но всичко е въпрос на негово лично решение и морал“.
Финансовото състояние на казанлъшкото здравно заведение е тежко. Болницата е на ръба на оцеляването. Вече е спряна и храната за пациентите, не достигат средства и за медикаменти. Част от персонала напуска, а някои от квалифицираните кадри са излезли в дългосрочен отпуск и са започнали работа в други градове.
Миналата седмица д-р Манолова е имала среща със здравния министър Анна–Мария Борисова, на която са обсъдили състоянието на общинските болници в страната.
“Срещата касаеше бъдещето, но не и миналото“, лаконична бе шефката на казанлъшката болница. В момента здравното заведение има натрупани задължения от близо 3 милиона лева, по-голяма част от които са за медикаменти и консумативи. Болницата обслужва жителите на общините Казанлък, Мъглиж, Павел баня, Гурково и Николаево.

Информация: вестник Новината

Още новини