Начало Новини Актуално Спряха търсенето на изчезналия старозагорски турист в Пирин

Спряха търсенето на изчезналия старозагорски турист в Пирин

Актуално

На 28 август 2010 г. е прекратено издирването на старозагорския турист Иван Колев, съобщи д-р Алексей Стоев, председател на Туристическо дружество "Сърнена гора" в Стара Загора. 84-годишният мъж се изгуби в района на Даутово езеро в Пирин на 23 август. Шансовете да е оцелял са минимални, смятат спасителите.

В случай, че бъде получена нова информация за него и местонахождението му, търсенето ще продължи отново, информира вестник Старозагорски новини.
Издирването на туристи продължава най-малко три дни и обикновено продължава до пет. В случая издирвателните действия са започнали на 25 август, в сряда, въпреки че Колев е изчезнал още в понеделник.
Акцията е започнала два дни по-късно, тъй като близките му подали тогава сигнала в планинската спасителна служба. Издирвателните действия са се провеждали на 2500 метра надморска височина, на сложни терени, с много плетове.
В акцията са участвали спасителни екипи от Банско и Добринище, както и четири планински спасителни кучета. Полицията в Разлог също се е включила в операцията.
Както вече писахме в предишния брой, председателят на туристите сподели, че Иван Колев е бил доста своенравен човек, който и при други походи не се е подчинявал на планинския водач и е създавал проблеми. И този път групата върви по една пътека, той нарочно се отделя и тръгва по друга.
Предишната вечер старозагорската група, която била на квалификационен тежък маршрут, се разделила на две. Едните, при които бил и бай Иван, пренощували на открито около Даутов връх. Другите отишли на хижа "Яворов" за пренощуване, за храна и вода. Във вторник сутринта Колев казал, че не може повече да чака и тръгнал да слиза към Предела. Оттогава никой не го е виждал.
Изчезналият в Пирин 84-годишен турист носел храна за 10-ина дни, а вода в планината - бол. Всички негови близки се молят и надяват този издръжлив старец да се е приютил в някоя колиба. Той е вдовец. Живее постоянно на вилата си в старозагорското с. Хан Аспарухово. Има един син.

Още новини