Начало Новини Актуално Спряха стачката в Ремотекс АД

Спряха стачката в Ремотекс АД

Актуално

Споразумение за прекратяване на ефективните стачни действия в "Ремотекс - Раднево" АД бе постигнато в края на вчерашния работен ден. Условието е между 11 и 17 февруари да бъде изплатен остатъкът от ноемврийските заплати, заяви регионалният координатор на КНСБ в Раднево Бойка Боева. До решението се стигна, след като сутринта директорът на предприятието Стефан Чорчопов е поканил на разговор синдикалните лидери на КНСБ и "Подкрепа" - Живко Господинов и Живко Запрянов, който оглавява и Стачния комитет, и им е предложил проект за споразумение.

В него се предлага заплатите за ноември и авансът и заплатите за декември 2009 г. да се изплатят до 28 февруари, авансът и заплатите за януари и февруари и авансът за март - до 31 март.
Предложението е обсъдено на проведеното в обедната почивка общо събрание на колектива. "Работниците не се съгласиха и поискаха в текста да се запише "изплащането на заплатите за ноември 2009 г. да се извърши незабавно". В крайна сметка се стигна до компромисното решение. Стачната готовност се запазва и ако в договорения срок хората не получат парите си, ще пуснем ново уведомление за стачка, съобразено с всички законови изисквания", каза Бойка Боева. Днес работата продължава нормално, информира вестник Старозагорски новини.
Междувременно в понеделник в завода е направена съвместна проверка на Инспекцията по труда и КНСБ в лицето на регионалния председател Иванка Данаилова. Посетени са три цеха и е установено, че не е осигурена питейна вода, работниците са с окъсано или лично работно облекло, нямат студозащитно облекло въпреки отрицателните температури. Осигурени са отоплени малки помещения, в които да се правят 10-минутните почивки на всеки час според предписан от Службата по трудова медицина график, какъвто обаче липсвал.
Вчера стана ясно още, че лидерът на КНСБ д-р Желязко Христов и председателят на Федерацията на независимите синдикати на миньорите Тончо Токмакчиев са изпратили писмо до министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов, директора на ИА "Главна инспекция по труда" Румяна Михайлова и тримата собственици на "Ремотекс" - Сабин Спахиев, Йорданка Калчева и Галин Неделчев, с искане за спешна среща за разрешаване на социалния конфликт.

Още новини