Начало Новини Актуално Спрени са две рискови инсталации в оръжейния завод

Спрени са две рискови инсталации в оръжейния завод

Актуално

Две от рисковите инсталации за снарядяване на боеприпаси в завод 4 на "Арсенал" АД в Мъглиж са спрени заради нарушения на Закона за здравословни и безопасни условия на труд, съобщи Йордан Йорданов, началник-отдел "Административно, информационно и правно обслужване" в Областна дирекция "Инспекция по труда".

Те са установени в резултат на тридневна проверка в оръжейната след инцидента от миналата седмица, когато работничка загуби окото и ръката си. Разследването е преведено от петчленен екип с участието на експерти и от Дирекция "Безопасност на труда и контролна дейност" в Главна дирекция "Инспекция по труда".
Заради тези пропуски са съставени актове за административно нарушение. Освен това са установени още 20 нарушения на трудовото законодателство, за които са издадени предписания. Санкцията за нарушенията, за които са съставени актове, е от 1500 до 15 000 лева, но те могат да бъдат обжалвани, пише вестник Старозагорски новини.

"Този вид производство е консервативно и някои от технологиите са от времето на Втората световна война. Инсталациите могат да бъдат пуснати отново след обновяване на технологиите" - посочи Йорданов. "Арсенал" е структуроопределящо предприятие, в което работят около 8000 работници, а голяма част от продукцията е предназначена за износ, затова целта не е да спрем завода, а да се намалят проблемите с трудовия травматизъм", допълни той.

В последните 10 години има доста напредък по отношение на здравословните и безопасни условия на труд, но все още има какво да се желае, особено в Завод 4, където е съсредоточено опасното производство на боеприпаси, отчитат трудовите инспектори. Заради рисковото производство предприятието е обект на по-чести проверки.
Преди няколко месеца в резултат на инцидент в същия завод загина друга работничка. Състоянието на пострадалата миналата седмица все още е тревожно. Миналата година инцидентите са били 11, от които 1 със смъртен изход.

Още новини