Начало Новини Актуално Спортната федерация на глухите - топлата връзка между Колодрума и УСШ

Спортната федерация на глухите - топлата връзка между Колодрума и УСШ

Актуално

По време на старото управление - на 21 януари 2007 г., Общински съвет - Стара Загора, приема решение No 826, с което предоставя за 10-годишно безвъзмездно ползване на Сдружение с нестопанска цел "Спортен клуб "Спорт за всички" недвижим имот публична общинска собственост с площ от 15 300 кв.м, известен на старозагорци като спортен комплекс Колодрума. Идеята е била освен колоезденето като олимпийски спорт, там да се развива и детска футболна школа за бъдещи таланти.

Днес колоездене в Стара Загора няма, а ползването на базата става срещу заплащане.
Сега отново на дневен ред стои предложение да се даде за 10-годишно безвъзмездно ползване на общински спортен имот в IX основно училище, известен като Ученическа спортна школа (УСШ) на СК "Бадминтон". Идеята отново е благородна - участие в Националната програма "Бадминтонът - спорт, достъпен и възможен за всички". Мотивите за искането са подкрепени от БФБ и Спортната федерация на глухите в България, които гарантирали, че ще окажат материална помощ за оборудване на залата, с което да се отблагодарят за оказаното съдействие. Само че в същата тази зала в момента тренират още 9 спортни клуба с общо 600 деца.
Съпоставяме тези два факта, защото общото между тях не е само 10-годишното безвъзмездно ползване на общински имоти, но и спряганата от доста години Спортна федерация на глухите в България. По този повод от вестник Старозагорски новини разговаря с председателя на федерацията Кольо Николов.

- Г-н Николов в ОбС - Стара Загора, ще се гласува предложение за предоставяне на УСШ за 10-годишно безвъзмездно ползване от СК "Бадминтон". Във внесените за сесията материали е записано, че Спортната федерация на глухонемите в България, чийто председател сте Вие, подкрепя предложение и ще оказва материална помощ. Какъв е мотивът Ви?

- Мотивът ни е, че СК "Бадминтон" в Стара Загора ни е база за подготовка на националните отбори. В тази зала си правим всички лагери, ученическите първенства. Цялата ни дейност във връзка с бадминтона на национално и на ученическо ниво я правим в залата. От 15 години е така.

- А материална помощ ще окажете ли?

- Винаги досега сме оказвали. Финансово не мога да гарантирам, защото нямаме още ориентация за финансирането на федерацията, но иначе - то пак е свързано финансово - ще предоставим оборудване.

- Какво общо има вашата федерация с безвъзмездното ползване на спортен комплекс "Колодрума"?

- СК "Спорт за всички". Те стопанисват Колодрума, а този клуб е член на федерацията на глухите. Ние сме им съдействали пред Министерството на спорта (бившата Държавна агенция за младежта и спорта) за финансиране, когато се строяха игрищата, съблекални и т.п.

- А знаете ли чий е този клуб?

- Имам при мен съдебната регистрация. В съдебното решение, което е с дата 1 август 2007 г., пише, че председател на УС на клуба е Петко Димитров Петков. В едно по-предно решение пише, че членове на УС са Мирослав Райков и Дамян Георгиев. С всички тези документи Спортен клуб "Спорт за всички" стана член на Спортната федерация на глухите в България.

- Вашата федерация ползва ли Колодрума?

- В Стара Загора има спортен клуб на глухите, той развива дейност. Нямаме помещение и преди 2 години сме отправили писмо до Общината да ни предостави помещение за ползване. Но се затлачи работата и нищо не стана.

- СК "Бадминтон" член ли е на вашата федерация?

- Не. Но ние правим за него каквото можем. Трябва да му се помогне, защото бадминтонът ще умре.

- Да, но има още 9 клуба с около 600 деца, които тренират в залата, която иска за 10-годишно безвъзмездно ползване СК "Бадминтон".

- Аз говоря за полезното, което трябва да се направи за СК "Бадминтон" в Стара Загора. Той е най-успешният клуб в България.

Още новини