Начало Новини Актуално Според президента вече 1/4 от общините в България са под границите на оцеляването

Според президента вече 1/4 от общините в България са под границите на оцеляването

Актуално

Президентът Георги Първанов препоръча на журналистите в Казанлък да питат премиера Бойко Борисов какво има предвид, като го обвинява, че с обиколките си по градове прави предизборна кампания и не си признава за политическия проект, който готви. "Посещавам всички общини, без оглед на това кой е кметът и с каква бюлетина е избран", каза държавният глава в отговор на друг упрек на премиера, че посещава само общини с червени кметове.

На импровизирания брифинг в Казанлък Първанов каза също, че като ходи из страната, се раждат конструктивни идеи, които вместо разпри в личен план, следва да бъдат чути.
В Казанлък Георги Първанов се срещна с повече от 20 кметове на общини от Регионалната асоциация на общините "Тракия". Срещата е била по взаимно искане, уточниха от пресцентъра на Община Казанлък. Пред държавния глава кметовете са изразили огромната си тревога от финансовото състояние на общините. Според Първанов, който споделя тревогата на кметовете, вече 1/4 от общините в България са прескочили границата на оцеляването и че има опасност да не изпълнят своите социални ангажименти, пише вестник Старозагорски новини.
Срещата на кметове от РАО "Тракия" с президента на практика бе бойкотирана от кметове на ГЕРБ, които не присъстваха на нея.
Държавният глава бе в града на розите по покана на кмета на общината Стефан Дамянов и фондация "Българска роза" за традиционния празник на розата. В словото си пред казанлъчани и гостите на града Първанов заяви, че розата е символ на поминъка на 30 000 души и символ на България, затова продължава да счита, че трябва да има специален закон, защитаващ този поминък. Държавният глава изрази надежда, че този парламент ще има волята за това.
Тазгодишният Празник на розата в Казанлък събра над 100 дипломати от 23 дипломатически мисии в страната. Сред уважилите поканата бяха първите дипломати на Япония, Русия, Северна и Южна Корея, Румъния, Сирия, Судан и други.
Сред традиционните блюда от Розовата долина, с които бяха гостени президентът и гостите на празника, бяха гюлова ракия, розов локум, бяло сладко, ирландско кафе и вино от най-младата винарна в България "Шато Коларово".
Сред даровете, които президентът получи от казанлъшките творци от изградената специално за празника улица на занаятите в Казанлък, бяха мускал с розово масло и икона на  художника Любо Дудев.

Още новини