Начало Новини Актуално Според ГЕРБ правото на гражданите да протестират не било ограничено

Според ГЕРБ правото на гражданите да протестират не било ограничено

Актуално

"Не ограничаваме в никакъв случай правото на протест на гражданите, а с промените в закона, които забраняват митинги и събрания пред сградите на Парламента, Министерския съвет и Президентството, се намери начин да не се блокира работата на държавните институции." Така коментира вчера пред "Старозагорски новини" приетите в края на миналата седмица поправки в Закона за събранията, митингите и манифестациите (ЗСММ) старозагорският депутат от ГЕРБ Живко Тодоров.

Ще припомним, че в четвъртък на второ четене депутатите от всички парламентарни групи единодушно и окончателно решиха, че пред трите най-важни държавни институции - Министерския съвет, Президентството и Народното събрание, вече няма да могат да се провеждат митинги и протести. Друго съществено изменение в ЗСММ е това, че местната власт трябва да бъде уведомена за подготвена масова акция вече 72 часа преди началото й, а не както досега - 48 часа предварително.
"Много често протестите на различни граждански сдружения пред основните държавни институции се политизират. И сега се запазва възможността за масови мероприятия, но ако всички започнат да протестират в центъра на София, то това означава да се блокира работата на цялата държава", каза още по този повод Живко Тодоров, цитиран от вестник Старозагорски новини.
От КНСБ първи реагираха на приетите поправки в ЗСММ и призоваха президента Георги Първанов да използва конституционното си право и да наложи вето върху гласуваните от парламента изменения. Освен това от синдиката заплашиха, че "за този антидемократичен акт ще бъде уведомена Европейската конфедерация на профсъюзите, партньор на Европейската комисия".

Още новини