Начало Новини Актуално Според Донахю България може да приеме еврото през 2025 година, като това ще донесе само ползи за страната

Според Донахю България може да приеме еврото през 2025 година, като това ще донесе само ползи за страната

Актуално

Председателят на Еврогрупата Паскал Донахю е убеден, че когато еврото стане официална валута в България, жизненият стандарт, перспективите за развитие и доходите ще се подобрят. Според него страната ни може да приеме единната евровалута през 2025 година. Донахю се срещна с премиера Николай Денков, вицепремиера и външен министър Мария Габриел и министъра на финансите Асен Василев. След срещата четиримата дадоха съвместно изявление.

Председателят на Еврогрупата подчерта, че присъединяването към еврозоната ще допринесе за растеж в търговията и обмена. И отбеляза, че еврото представлява удобство за всички, които пътуват извън страната - за обучение, работа, туризъм, както и за всички, които искат да посетят България.

Според Донахю приемането на единната европейска валута е възможност за икономиката ни. Следващият етап на икономическото пътуване на България е да се присъедини към еврозоната. Когато минете този тест, вярвам, че това ще стане скоро и бързо, искам отново да говоря с тези, които работят в България, и да кажа още веднъж, че еврото предлага сигурност в един бързо развиващ се свят, увери той. 

Смятам, че България може да се присъедини към еврозоната през 2025 година. Цялата работа сега е насочена към овладяване на инфлацията. Изключително важно е да това да се свърши през тази година, подчерта председателят на Еврогрупата. Според договорите на Европейския съюз българското правителство може да реши дали да поиска допълнителна оценка на икономическите показатели. Но за момента цялата енергия трябва да бъде ангажирана и концентрирана върху това България да мине тестовете и това е част от редовната оценка, която ще бъде направена по-късно тази година, добави Донахю.

За шефа на Еврогрупата въпросът е кога България ще се присъедини, а не дали ще се присъедини към еврозоната. Той е наясно с усилията на българското правителство за намаляване на инфлацията и подчерта, че е постигнат огромен напредък в тази насока.

Асен Василев припомни, че миналата година страната е завършила с дефицит от 2.2%. По думите му тази година се очаква също да сме в маастрихтските критерии. Законът за бюджета е приет. Независимо от това какво законодателство приема парламентът, то няма как да се отрази на разходите тази година. Може да се отрази на разходите през 2025-а, но това ще се гледа много внимателно, когато се прави бюджетът догодина, уточни финансовият министър. И изтъкна, че България е покрила всички критерии и останал само този за инфлацията.

Приемайки еврото, България за втори път в своята история ще може да контролира, да използва и да работи с една световно призната валута. Последния път, когато това се е случвало в българската история, е по времето на Иван Асен Втори, когато Папа Инокентий Трети през 1230 година ни дава право да сечем римски монети с нашия лик, отбеляза Василев. И допълни, че след това е имало кратки периоди, когато сме се опитвали сами да си управляваме валутата, завършващи обаче с хиперинфлация.

Стабилността, която имаме в момента с валутния борд, който е свързан с еврото, даде изключителни ползи за българската икономика. Последните 27 години икономиката ни се развива стабилно. Много по-добре ще бъде, когато участваме и във вземането на решения и управлението на тази устойчива световна валута, категоричен е министърът.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел потвърди, че амбицията на България остава да се присъединим към еврозоната през 2025 година.

С Паскал Донахю активно се водят преговори през последните месеци за това как се движи България по отношение на приемането в еврозоната, каза премиерът Денков. Донахю е част от екипа, подготвящ необходимите решения, които трябва да се вземат през следващите месеци по темата за еврозоната. Той е политик с огромен опит, министър в ирландски правителства повече от 10 години. Понастоящем е министър на обществените разходи, националния план за развитие и реформите в Ирландия. По тази причина освен темата за еврозоната, това, което обсъждахме и за което стана дума, е опитът на Ирландия като развитие след приемането на еврото и като част от ЕС, отбеляза министър-председателят.

Ирландия е забележителна държава, тъй като тръгвайки от много ниски нива – най-бедната за времето си държава в Европейския съюз, за много кратки срокове, благодарение на правилна политика – привличане на инвестиции, използване на възможностите, които дават ЕС и еврото, в момента е една от най-развитите държави в ЕС, подчерта Денков.

Еврогрупата е неформален орган, създаден през 1997 година, в рамките на който министрите на държавите – членки от еврозоната, разискват въпроси, касаещи общите отговорности на техните държави във връзка с еврото. Основната задача на Еврогрупата е да осигурява тясна координация на икономическите политики между държавите членки от еврозоната. Друга нейна цел е да насърчава създаването на условия за по-силен икономически растеж.

Паскал Донахю ще участва в организираната от Министерството на финансите конференция Европейският път на България – присъединяване към еврозоната: предимства и предизвикателства пред бизнеса. В рамките на форума ще бъде обсъдена готовността на страната ни за влизане в еврозоната, както и ползите и предизвикателствата от преминаването към единната европейската валута като разплащателно средство у нас.

Източник: banker.bg

Още новини