Начало Новини Актуално Според брокери на недвижими имоти, цените са стигнали най-ниската си точка

Според брокери на недвижими имоти, цените са стигнали най-ниската си точка

Актуално

Оферта за тристайно жилище, обявена преди три месеца на 110 000 евро, е реализирана сега на цена от 77 500 евро. Подобни отстъпки, които надхвърлят 25%, а в случая и 30%, не са изолирани случаи. Това се казва в анализ на жилищния пазар в София за месец септември 2009 г. според Адрес недвижими имоти. Примерът е показателен за промяната на цените през последните четири месеца и склонността на продавачите да преговарят.

През септември има реализирана сделка от клиент, която преди 4 месеца е заявил търсене на двустаен апартамент и не стига до сделка, понеже всички подходящи имоти надвишават определения й бюджет. По-късно подновява търсенето, като иска тристайно жилище и успява да сключи сделка.
По-голяма част от купувачите се опитват да избегнат ползването за външно финансиране. Онези, които могат да получат кредит, са постоянни в търсенето на най-добрия имот за определената от банката сума.
Все по-голяма част от продавачите на жилища в София изпитват затруднения с изплащането на кредити, различни от ипотека на оферирания имот. В 54% от случаите е кредит за друг имот, в 11% лизинг на автомобил, 17% не могат да се справят с погасяването на потребителски кредит и 18% имат задължения, свързани с бизнес. През изминалия месец тази категория продавачи представлява 18% от всички. Инвеститорите, които търсят реализация на построените вече апартаменти, са 21% от всички, а 12% от сделките са с частни лица, обезщетени собственици. Групата на клиентите, които продават, за да купят, продължава да е активна, като заема дял от 27 %, а останалите имат за цел да излязат от инвестиция.
Само продавачите, склонни на отстъпки, стигат до сделка, обобщава тенденциите Цветелина Тасева, изпълнителен директор на АДРЕС. 94% от всички сделки са на атрактивни, по-ниски от средните за съответния район и тип имот ценови ниви. Клиентите на пазара на жилища днес се водят единствено и само от цените - купувачите се притесняват, че спадът може да спре и да изпуснат най-ниските нива, продавачите се страхуват от задълбочаващо се понижение, след което загубите им ще бъдат още по-големи, пише вестник Политика.
Ниските цени направиха модерни продажбите и покупките на селски къщи. В близките до София населени места вече има оферти за под 10 000 лв., което привлича интереса на много млади семейства, готови да инвестират в крайградски имот. Част от тях имат намерения след реконструкция да го използват за основно жилище, докато други възнамеряват да го използват за почивка. Обратната тенденция също е налице - хора, които живеят в околните населени места и работят в София, виждат в настоящия момент възможност да се сдобият с жилище в града на атрактивна цена и да си спестят ежедневното пътуване. Това ги мотивира да продават или да потърсят друг източник на финансиране на сделката, но да пристъпят към нея.
Строителните предприемачи продължават да са активни не само в предоставянето на атрактивни оферти и схеми на изплащане, но и при договарянето на конкретни отстъпки. Стават все по-мотивирани и в работата с посредници, като проявяват гъвкавост с цел гарантирана продажба. В резултат на това процентът на сделките с жилища ново строителство нараства - 54% от всички продадени през септември апартаменти са били на етап между Акт 14 и Акт 16.
Важно е да се знае, че 34% от тези продавачи са частни лица - собственици, които са купували на зелено и сега търсят реализация на инвестицията си, коментира Калоян Богданов, Маркетинг мениджър на АДРЕС. Най-добрата новина е възвръщането на доверието, продиктувано от липсата на шумни фалити на строителни компании, въпреки прогнозите за такива. А купувачите добре знаят, че имот, закупен на този етап, им предоставя най-големи възможности за оформяне на вътрешното пространство според нуждите и желанието им и обзавеждане съобразено със собствения им стил и вкус.
Прогнозите на Адрес са пазарът постепенно да премине към фаза на стабилност, като цените и оборотите се задържат на близки до моментните нива. Отстъпките ще продължават да са атрактивни за купувачите, така че без тях сделки ще се сключват трудно. Обшият извод от пазара до момента е, че в населението все още има свободни средства и мотивация за покупка, но продуктът, за който се плаща, се подбира внимателно. Така ще бъде и през предстоящите месеци до края на годината.

* * *

Спадът на пазара на недвижимите имоти у нас свърши. Оттук нататък се очаква стабилизиране на цените и увеличаване на сделките. „От средата на септември, когато децата тръгнаха на училище, се наблюдава засилено търсене, а огледите се увеличиха значително. Хората с пари и те^и, които могат да изтеглят кредит, разбраха, че спадът в цените е приключил и това е дъното, пише вестник 168 часа.
Поради тази причина очаквам сделките в следващите месеци да се увеличат. Понататъшно поевтиняване няма да има", заяви за „168 часа" управителят на консорциума „Имот Груп" Наско Атанасов. Консорциумът има представителства в цялата страна.
Според специалисти спадът от началото на кризата през средата на 2008 година досега е максимум 20 процента. Този спад е различен за различните градове, локации, различния вид строителство и качеството на апартаментите.
Най-много поевтиняха панелките в непрестижни райони, но сривът даже тук не е особено голям, защото цените на този вид строителство и без това бяха ниски. Това помогна именно в този сегмент да има най-много сделки през последно време - именно поради максимално ниските цени - под 50 000 евро за двустайните и под 40 000 евро за гарсониерите.
Другите „жертви" на кризата бяха незавършените имоти и тези, които тепърва   започваха. Поради тоталния отказ за кредитиране от страна на банките тези имоти дефакто станаха непродаваемино болшинството от строителите стиснаха зъби и задържаха цените. По този начин много трудно може да се купи в момента апартамент на зелено под 550 евро за квадратен метър.
При луксозните имоти и тези с много добра локация се оказва, че цените не са паднали значително - между 5 и 10 процента. Тези проценти в номинална стойност са си почти нищо, като се има предвид, че според интернет търсачките за оферти цената на маломерните жилища около Докторския паметник и в момента е над 2200 евро на квадратен метър.
Също така почти липсва предлагане за определен вид строителство. Пример в това отношение са сградите, изпълнени с пълзящ едроплощен кофраж, като от справки в интернет е видно, че за почти всички райони в София има по две-три предложения. Най-масово се предлагат ново строителство и панелни жилища.

Още новини