Начало Новини Актуално Спират временно европарите за регионалните депа

Спират временно европарите за регионалните депа

Актуално

Докато община Стара Загора и останалите 22 общини, закъсняващи с изграждането на регионалните съоръжения за битовите отпадъци, бързат да решат проблема, стана известно, че временно се спират 683 милиона лева безвъзмездна европейска помощ. В обхвата на мораториума, който не се знае колко ще продължи, попадат договорите както за строеж на нови депа и рекултивация на стари, така и 28 общини, изграждащи пречиствателни станции и ВиК-мрежи.

Решението е взето на 23 октомври, а от ековедомството предупреждават местните власти, че е започнал пълен преглед на сключените договори за строителство и за тeхническа помощ по оперативна програма "Околна среда". Резултатите от проверките на договорите могат да доведат до промяна на обхвата на параметрите на проектите, както и до налагане на мерки за засилен контрол на изпълнението. Целта е да се гарантира ефективно и целесъобразно разходване на средствата, пише вестник Старозагорски новини.
Спирането на парите вероятно е отзвук от искането на Брюксел за преразглеждане на оскъпени водни проекти и въвеждане на средни ценови нива за изпълнението на вoдоснабдителна и канализационна инфраструктура. Такива критерии за одобряване на подадените проекти се очаква да бъдат разработени до средата на ноември.
От МОСВ уточняват, че договорите за безвъзмездна помощ между ведомството и общините остават в сила, като срокът на изпълнението им ще бъде удължен със срока, за който ще се наложи спирането. Колко обаче ще бъде то и кога ще бъде дадена зелена улица на регионалното депо в Стара Загора? Нa този въпрос не можаха да ни отговорят нито от МОСВ, нито от изпълнителя по оперативна програма "Околна среда". Единственото, което разбрахме, e, че с всяка засегната община ще се разговаря поотделно.

Още новини