Начало Новини Актуално Спират доставките на въглища за Брикел от 20 октомври 2010 г.

Спират доставките на въглища за Брикел от 20 октомври 2010 г.

Актуално

От 20 октомври 2010 г. ще бъдат преустановени доставките на въглища от Мини Марица изток за Брикел EАД. Това заяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова, след заседанието на Министерския съвет. На въпрос на вестник Старозагорски новини защо Министерството на околната среда и водите съобщава тази новина, а не Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, което е принципал на Мини Марица  изток, от пресцентъра на екоминистерството ни обясниха дословно:

"Стъпката, която е направена, е, че МОСВ е поискало от МИЕТ от 20 октомври да бъдат спрени доставките на въглища.Изпратено е писмо до МИЕТ и са проведени предварителни разговори в тази посока."
На питането на медията ни, дали има искане от Брюксел, заради коeто министър Караджова първо издаде заповед за спиране на "Брикел", а сега поиска да се спре доставката на въглища, от пресцентъра на МОСВ отговориха:
"Няма искане от Брюксел, но ние сме в съдебна фаза, на нас ни предстои дело в Люксембург. Това решение няма алтернатива. Считайте България за осъдена и това означава да бъдат натоварени всички данъкоплатци с огромни парични санкции." От пресцентъра уточниха, че делото ще е срещу България, а не срещу "Брикел", и че наказателната процедура е от 2008 г.
Пред софийските медии вчера министър Караджова е повторила, че позволените на предприятието часове работа са изтекли още през м.юни т.г. и че от правителството са дали краен срок на дружеството да преустанови работа в края на месеца. Ако това не се случи, според министърката, са предприети действия за съставяне на план за влизане и принудително спиране на работата на предприятието. Съобщено било още, че от Министерството на труда и социалната политика проучвали клаузите на приватизационния договор, за да намерят възможности, така че работодателят да изплати обезщетения на работниците, които ще останат без работа. Проучвали се и възможностите за намиране на работа на съкратените, като възможна опция е да се създадат програми за рекултивация на нарушени терени в този район, като например Гълъбово, където пейзажът бил като "марсиански хроники".
По повод искането на синдикалистите от КТ "Подкрепа" за оставки или предупреждения за ефективни стачни действия, министър Караджова попитала защо 6-7 години те не са се обърнали към работодателя, който да инвестира, така че да приведе този завод в съответствие с екологичните норми и да се осигури работа на работниците, и защо не са обяснили на работниците какво ще се случи след седем години.

И министърът на енергетиката Трайчо Трайков (при посещението си в ТЕЦ Марица изток 2 на 12 октомври), и министър Караджова не казаха и една дума какво ще се случи с производството на брикети, със стотиците дистрибутори на черното гориво и с хилядите социалнослаби българи, които го ползват за отопление, ако се изпълни заповедта на МОСВ за затварянето на "Брикел". Мълчат и за топлоподаването на Гълъбово, за студа, който чака училищата, детските градини, болниците, Дома за стари хора, гражданите, в чиито жилища няма изградени комини. Както е тръгнало, мълчаливо ще бъде затворен и цял един град, коментира вестник Старозагорски новини.

Още новини