Начало Новини Актуално Спешно слагат чипове на конете

Спешно слагат чипове на конете

Актуално

18 август 2011 г. е срокът, в който селските кметове следва да предадат на общинския ветеринарен лекар списъците с еднокопитните животни на територията на селищата, съобщи на вчерашния Ден на кмета д-р Дора Кондева, началник на отдел "Здравеопазване на животните" при Регионална дирекция по безопасност на храните.

Това се налага поради европейските изисквания за идентификация на животните, което става с поставяне на индивидуални чипове на ушите на конете, магаретата и техните кръстоски, пише вестник Старозагорски новини.
Заплащането на съответните държавни такси става по банков път - 6.05 лв. за самия чип; поставянето му - 20 лв.; за отпечатването на паспорта - 12 лв.
По Закона за ветеринарномедицинската дейност животните нямат право да се движат, ако нямат идентификация. Дори да премине от един обект в друг на дадено населено място, животното трябва да бъде съпроводено с такова свидетелство. В него се описва здравословното състояние, кой е неговият собственик, по каква причина се премества - за доотглеждане, за клане в кланица и пр.
По време на движение представители на МВР имат право да спрат за проверка автомобилите, с които става транспортирането на животните.
Ако не се изпълнят изискванията, следват санкции.

Още новини