Начало Новини Актуално Спектър Нет иска да купи Орбител

Спектър Нет иска да купи Орбител

Актуално

Телекомът от ново поколение Спектър Нет най-вероятно ще купи 100% от друг телеком от същия вид Орбител. Според източници на вестник Пари сделката ще бъде на стойност между 4 и 6 млн. евро. Преговори за покупката на Орбител се водят от април 2009 година, твърдят експерти. В тях са участвали 2 компании - Спектър Нет и един от трите действащи WiMAX оператора Некском. От Некском обаче са се отказали заради това, че цената е била неприемливо висока за тях.

Предстои продажбата да бъде одобрена от Комисията за регулиране на съобщенията и от Комисията за защита на конкуренцията.
Известно е, че преди повече от три години унгарската Мадяр Телеком, част от Deutsche Telekom, придоби 100% от капитала на Орбител за 8 млн. EUR. Тогава от компанията майка Deutsche Telekom имаха намерение да инвестират и в други компании в този сектор в България. Спираше ги единствено това, че страната ни закъсняваше с въвеждането на новата телекомуникационна рамка на общността - Закона за електронните съобщения. Това се оказа решаващо за повечето от големите европейски съобщителни оператори, които не рискуваха да придобият алтернативни на БТК телекоми у нас преди 2007 г.
Според експерти така ръстът в телекомуникациите, които две години поред бяха най-бързо развиващият се икономически сектор у нас, се забави. Цената за настоящата сделка, независимо че е два пъти по-ниска от тази, за която Мадяр Телеком купи Орбител преди три години и половина, е напълно реална на фона на икономическата и финансовата криза и на конкретната ситуация в региона, коментираха специалисти в бранша.
Орбител е един от водещите телекоми от ново поколение. Телекомът е една от първите компании, която предложи low cost услуги в областта на международните разговори. След като Орбител стана собственост на Мадяр Телеком, операторът се отказа да изгражда собствена инфраструктурна или кабелна мрежа, а заложи на услугите, разпространявани по оптичен път.
Главният изпълнителнителен директор на телекома Шандор Полани коментира преди време, че целта е създаване на регионален оптичен пръстен, който ще позволи българският офис на Орбител да стане база за предлаганите от компанията услуги и в други страни на Балканите.
Спектър Нет също е сред водещите телекоми, които са алтернатива на най-големия телеком у нас - Vivacom. Едва ли ще има промяна в политиката на новата структура, прогнозират експерти. Според Димитър Радев, който оглавява КейбълТел, която също е играч на пазара с услуги, базирани на оптична технология, няма да има разместване на кабелния пазар у нас.
Това е така, защото Орбител е конкуренция основно на операторите, които разполагат със собствена инфраструктурна фиксирана и мобилна мрежа, като Vivacom и мобилните оператори, уточни той. Той смята, че за операторите, които предлагат своите услуги през оптичен кабел в големите градове, като КейбълТел и Евроком, които се обединиха наскоро, сделката няма да предизвика разместване на пазара. Добре е, че Орбител и Спектър Нет, които предлагат идентични услуги, ще се обединят, каза още Радев. Според него това е в синхрон с европейските тенденции за консолидация в телекомуникационния пазар.

Още новини