Начало Новини Актуално Спектакълът Бомбето е големият победител в дванадесетото издание на Международния куклено-театрален фестивал за възрастн

Спектакълът Бомбето е големият победител в дванадесетото издание на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни Пиеро

Актуално

Наградата за най-добър спектакъл GRAND PRIX на дванадесетото издание на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни Пиеро беше присъдена на Държавен куклен театър- Пловдив за спектакъла Бомбето. Това стана ясно по време на проведената снощи тържествена церемония на сцената на Кукления театър в Стара Загора.

Журито под председателството на режисьорката Веселка Кунчева, в което бяха и сценографката Мариета Голомехова, руската режисьорка Анна Иванова, композиторът Петър Цанков и театроведът Митко Новков избра наградата за музика да бъде спечелена от Милен Апостолов за спектакъла Ученикът на смъртта на Драматично-куклен театър Иван Радоев- Плевен, спектакъла Хартиени истории на Фондация театър Корсар и спектакъла Кълбо на Център за изкуства За Родопите - Бостина.

Отличен за най-добра сценография беше спектакълът Дневникът на един луд на Театър Кредо- София с автори Нина Димитрова и Васил Василев- Зуека. Наградата за женска роля беше присъдена на Мелин Ердинч за спектакъла Лукчо на Театър Ателие 131- София, награда за мъжка роля грабнаха Калин Зафиров, Ахмет Исмаил и Богдан Бухалов за спекталъка Лукчо на Театър Ателие 313- София.

Елитното жури присъди наградата за режисура на Катя Петрова за работата и в спектакъла Бомбето на Държавен куклен театър-Пловдив. Отличието за експериментални и нови филми замина за Словакия и театър Одиво- Банска Бистрица за спектакъла Ignis Fatuus.

Младите театрални критици Катерина Георгиева, Анита Ангелова, Наталия Вълкова и Десислава Василева отличиха Наградата на младата театрална критика на Фондация Театър Корсар- София за спектакъла Хартиени истории. Наградата за цялостен принос в развитието на кукленото изкуство удостоен професор Боньо Лунков. Отличието е учредено от д-р Валентин Стоянов, син на Коста Вълков - един от основателите на Кукления театър в Стара Загора.

В конкурсната програма на тазгодишното издание на Международния куклено- театрален фестивал Пиеро взеха участие 11 спектакъла от страната и Европа. По време на шестте фестивални дни беше представена и богата съпътстваща програма.

Организатори на събитието са Държавен куклен театър - Стара Загора, Община Стара Загора, СНЦ ПИЕРО, Министерство на културата, Национален фонд Култура и организационната подкрепа на АКТ УНИМА България. Като съорганизатори на фестивала участват и сдружения с идеална цел, дружества, фирми и други организации. Средствата за организация и провеждане на фестивала се осигуряват от: Община Стара Загора; Министерство на Културата; ДКТ Стара Загора; Национален фонд Култура;Спонсорство, дарения, съвместна дейност, проектни сесии и др.

 

Още новини