Начало Новини Актуално Специалисти искат нови територии в Общия устройствен план на Стара Загора

Специалисти искат нови територии в Общия устройствен план на Стара Загора

Актуално

Общият устройствен план на Стара Загора да отразява развитието на града и да включи нови територии. В подготвяните промените в него да се наблегне на приобщаването на земи около Летището, на изграждането на трета връзка на АМ Тракия с града, ясно да се изразят посоките и размерите на разрастване на града. Около тези позиции се обединиха днес членовете на Обществения съвет по устройствени и естетически проблеми на градската среда на заседание, водено от заместник-кмета и председател на съвета проф. Димитър Динев.

Решено бе да има специално заседание по проблемите на организацията на движение в града, транспортната схема, възможните решения за по-бързо придвижване и др., съобщиха от пресцентъра на общината.
Съветът днес изслуша представянето на арх. Стоян Влайков на идейния проект за развитието на Парк Загорка. Модерната визия на парка включва обособяването на различни зони за отдих за деца и за възрастни, обособяването на велоалеи /най-дългата от които е 2,5 км/, създаването на 2 по-масивни мостови конструкции, както и на по-леки, тип въжени, използването на малкото езеро за ледена пързалка през зимата и много други интересни идеи. Ще търсим финансиране за благоустрояването на парка по програми, защото зелените зони са неоценимо богатство на Стара Загора – каза проф. Димитър Динев.
Съветът възприема предложението на инициативен комитет за изграждането на Параклис до Паметника на подп. Калитин в Стара Загора, но препоръчва да се пристъпи към конкретни действия съгласно всички процедури на Закона за устройство на териториите – бе записано като решение на заседанието днес.

 

Още новини