Начало Новини Актуално Спасяват похитената тракийска могила край Скобелево

Спасяват похитената тракийска могила край Скобелево

Актуално

Дарение от 3000 лева направиха вчера на Регионалния исторически музей - Стара Загора, старозагорските депутати от ПП ГЕРБ и областният управител Йордан Николов. Средствата са за спасителни разкопки и проучване на похитената тракийска надгробна могила в местността Кюи дере на 3 км западно от село Скобелево, община Павел баня.

Депутатите и губернаторът са алармирали Министерството на културата и то е издействало спешно разрешение за разкопките, пише вестник Старозагорски новини.

Припомняме, че могилата стана обект на иманярски набези в първата половина на м.май т.г. След сигнал на граждани служители от сектор БОП - Стара Загора, проведоха на 13 и 14 май полицейска операция, при която бяха задържани двамата иманяри - 25 г. Х.С., който според кмета на селото е известен в района бизнесмен-розопроизводител, и 35 г. О.Д., шофьор на ТИР от Скобелево. С багер те са успели да изкопаят три големи изкопа, единият от които е с размери 2.80/3.60 м. и дълбочина 2.90 м. При набезите непоправимо е унищожен вторичен гроб, за който се предполага, че датира от времето на римската епоха - II-III век. "Ние намерихме само част от покритието на гроба, което е от керемиди, част от човешки кости - разбити и разпръснати, и струпани камъни. Това е на 70-80 см от върха на могилата. Те са копали на още две места, вероятно са търсили други гробове, но полицията ги е хванала, когато са копаели третия изкоп", съобщи вчера Петър Калчев, ръководител на спасителните разкопки на могилата.

Той я определи като много интересен обект, част от некропол, състоящ се от 5-6 надгробни могили. Досега тя не е била обект на официални археологически проучвания. За нея няма информация и в научния архив на Регионалния исторически музей.
При полицейската акция на 13 и 14 май в лекия автомобил, с който иманярите са се придвижвали, е намерен металотърсач. Вчера беше изразено мнение, че търсачите на антики разполагат с техника, която регистрира отклоненията в земните пластове и при наличие на подземна кухина или разместване на земните пластове въпросната техника може да ги засече. Тоест битува версията, че за иманярските набези край Скобелево не е изключено да е използвана и такава техника.
Вчера от Музея изразиха надеждата, че по време на спасителните разкопки могат да открият централно погребение, каквато явна е била и целта на иманярите. А ако това стане, могилата може да стане туристическа дестинация и да бъде част от един комплекс, свързан с минералните води на Павел баня и природните забележителности в района.

"Ние не можем да спасим всички могили, но поне се опитваме да съхраним тези, до които няма видимост. Тази могила е една от тях, тъй като се намира в гората и ако не се проучи, тя ще бъде разграбена на 100%. Добрата новина е, че откритите находки ще постъпят във фонда на Регионалния исторически музей в Стара Загора", коментира директорът на културната институция Светла Димитрова и изказа благодарност към депутатите от ГЕРБ и областния управител за бързата им реакция и финансовата помощ.
Те обаче чуха и един много притеснителен факт - че в Старозагорска област почти няма надгробна могила, която да не е станала обект на иманярски страсти. Според статистиката, водена преди време от Петър Калчев, над 60 тракийски могили са били похитени, и то по най-брутален начин. "Този последен случай е много показателен, тъй като полиция хвана извършителите, а на следващата вечер е посегнато на друга могила, намираща се само на 400-500 метра. Там са копали без багер, на ръка и са направили отвор с диаметър 1.60-2 метра. Проблемът е много сложен и ако няма законодателни мерки, които да пресекат иманярските набези, те ще продължат с пълна сила", коментира Калчев и призова двамата депутати, връчили дарението - Живко Тодоров и Недялко Недялков, за законодателни промени в унисон със страните от ЕС.

Още новини